Παρόλο που η σαμπάνια είναι ένα μέρος των αφρωδών κρασιών, έχει κερδίσει να στέκεται μόνη της και πάνω από όλα τα υπόλοιπα στιλ της κατηγορίας, επισκιάζοντας τα. Σίγουρα έχεις πέσει πάνω σε κάποια «ψαγμένη» wine list όπου ξεκινά με την κατηγορία της σαμπάνιας και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα, κάτω από το γενικό τίτλο «αφρώδη» ή σε κάποια πιο «πρόχειρη» εκδοχή λίστας όπου κάτω από τον τίτλο σαμπάνια θα βρεις αφρώδη που δεν είναι σαμπάνιες.

Η κατανάλωση αφρώδους κρασιού έχει συνδεθεί με διάθεση πιο χαλαρή και εορταστική. Είναι κρασιά που μπορούν να καταναλωθούν άνετα από μόνα τους, χωρίς τη συνοδεία φαγητού και αυτό τα κάνει ιδανικά για μια πρόποση ή για κάποια χαλαρή συζήτηση στο πλαίσιο μιας εορταστικής εκδήλωσης. Η ύπαρξη φυσαλίδας προσφέρει μια luxury εικόνα και σε συνδυασμό με την υψηλή οξύτητα προσφέρει αίσθηση αναζωογονητικής φρεσκάδας. Όμως, η αίσθηση πολυτέλειας χτυπά κόκκινο όταν δεν μιλάμε απλά για ένα αφρώδες κρασί, αλλά για τη σαμπάνια. 

Οι σαμπάνιες φτιάχνονται, για περισσότερο από τρεις αιώνες, στην περιοχή της Καμπανίας, ανατολικά του Παρισιού, από τις ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Meunier, και παραμένουν κατ’ ελάχιστο 15 μήνες να ωριμάσουν ξαπλωμένες στα υπόγεια κελάρια των παραγωγών, προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά. Τα παραπάνω δημιουργούν το απόλυτο μείγμα της επιτυχίας. Η μακρά παράδοση έχει δημιουργήσει μυστικές φόρμουλες ανάμειξης κρασιών, από διαφορετικές ποικιλίες, χρονιές και αμπελοτόπια, που κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από το κάθε σπίτι - όπου σπίτι ονομάζουμε τα οινοποιεία που παράγουν σαμπάνια. Οι φόρμουλες αυτές χαρακτηρίζουν το στιλ που παράγεται από το κάθε σπίτι - παραγωγό.

Το ψυχρό κλίμα της Καμπανίας βοηθά τα κρασιά να χτίζουν υψηλές οξύτητες που ανεβάζουν τα επίπεδα της φρεσκάδας στο ποτήρι. Οι τρεις ποικιλίες, Chardonnay, Pinot Noir και Meunier είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι δίνουν την υψηλότερη ποιότητα αφρώδους οίνου και σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη ωρίμαση, δημιουργούν ντελικάτα κρασιά με πολλά επίπεδα πολυπλοκότητας.

Ως αποτέλεσμα, ένα ποτήρι σαμπάνιας μπορεί να σταθεί άνετα χωρίς συνοδευτικό αλλά και να συνοδεύσει από εορταστικά finger food με σολομό, χαβιάρι, όστρακα ή foie gras έως τα περίτεχνα πιάτα του γιορτινού δείπνου.

Champagne fact: Η σαμπάνια είναι ένα κρασί που δημιουργεί φανατικούς οπαδούς. Ο Μέγας Ναπολέων, για παράδειγμα, ήταν ένας από αυτούς και η φράση του για τη σαμπάνια «στις νίκες την αξίζεις ενώ στις ήττες τη χρειάζεσαι», έχει μείνει στην ιστορία.