Αυτά τα vegan, ατομικά γαλακτομπούρεκα έχουν πλούσια κρέμα, ελκυστικό άρωμα και τραγανό φύλλο. Για να γίνει η νέα αγαπημένη σου απόλαυση δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια απλή δοκιμή, είτε ακολουθείς τη συγκεκριμένη διατροφή, είτε όχι. Η κρέμα είναι από γάλα αμυγδάλου, αρωματισμένη με βανίλια, δεν περιέχει αυγά και η γεύση της είναι πέρα για πέρα αντάξια της κλασικής.
Για την κρέμα
- 3 φλ. γάλα αμυγδάλου
- ½ φλ. ζάχαρη καστανή
- ½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.σ. βούτυρο φυτικό
- 1 λοβό βανίλιας
Για το σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη καστανή
- 2½ φλ. νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- χυμό από ½ λεμόνι
Για τη σύνθεση
- 450 γρ. φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο φυτικό, λιωμένο
Λευκή, γλυκιά Μαλαγουζιά με αρώματα ανθόμελου, βερίκοκου και ανανά, με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Μελίας - Κτήμα Παπαγιαννάκου
Για το σιρόπι
- Για τα ατομικά vegan γαλακτομπούρεκα, ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι, φέρνουμε σε βρασμό και μόλις αυτός ξεκινήσει, βράζουμε για 2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
Για την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό.
- Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα μας για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο και τους σπόρους από τον λοβό της βανίλιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων για να μην ξεραθεί η κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 1 ώρα.
Για τη σύνθεση
- Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το φυτικό βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη.
- Αλείφουμε καλά το σκεύος που πρόκειται να ψήσουμε τα γαλακτομπούρεκα με λίγο από το λιωμένο βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Διπλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στη μέση και ραντίζουμε με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε 1½ - 2 κ.σ. κρέμα στην άκρη, διπλώνουμε τις δύο πλευρές κατά μήκος και ρολάρουμε.
- Τοποθετούμε το γαλακτομπούρεκο στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
- Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο και αλείφουμε με πινέλο τα σημεία που δε βουτυρώθηκαν.
- Ψήνουμε τα γαλακτομπούρεκα στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά γαλακτομπούρεκα και σερβίρουμε αμέσως.
- Για να πετύχει το σιρόπιασμα του γλυκού χρειάζεται να ακολουθηθεί ο κανόνας «κρύο σιρόπι και καυτό γλυκό». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την κρέμα, αφού θα πρέπει πριν τη βάλουμε πάνω στο φύλλο, να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για μια πιο ξεκούραστη και ξέγνοιαστη εκτέλεση του vegan γαλακτομπούρεκου, ίσως αξίζει να είναι έτοιμο το σιρόπι και η κρέμα (εφόσον θέλουμε να έχουν κρυώσει), από την προηγούμενη μέρα.