Αυτά τα vegan, ατομικά γαλακτομπούρεκα έχουν πλούσια κρέμα, ελκυστικό άρωμα και τραγανό φύλλο. Για να γίνει η νέα αγαπημένη σου απόλαυση δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια απλή δοκιμή, είτε ακολουθείς τη συγκεκριμένη διατροφή, είτε όχι. Η κρέμα είναι από γάλα αμυγδάλου, αρωματισμένη με βανίλια, δεν περιέχει αυγά και η γεύση της είναι πέρα για πέρα αντάξια της κλασικής. 

Υλικά

Για την κρέμα

  • 3 φλ. γάλα αμυγδάλου
  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή 
  • ½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. βούτυρο φυτικό
  • 1 λοβό βανίλιας

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. ζάχαρη καστανή 
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • χυμό από ½ λεμόνι

Για τη σύνθεση

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο φυτικό, λιωμένο

Λευκή, γλυκιά Μαλαγουζιά με αρώματα ανθόμελου, βερίκοκου και ανανά, με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Μελίας - Κτήμα Παπαγιαννάκου
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το σιρόπι

  1. Για τα ατομικά vegan γαλακτομπούρεκα, ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι, φέρνουμε σε βρασμό και μόλις αυτός ξεκινήσει, βράζουμε για 2 λεπτά. 
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι. 

Για την κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. 
  2. Μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει καλά το μείγμα μας για 3-4 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο και τους σπόρους από τον λοβό της βανίλιας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. 
  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων για να μην ξεραθεί η κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 1 ώρα. 

Για τη σύνθεση

  1. Σε μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το φυτικό βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Αλείφουμε καλά το σκεύος που πρόκειται να ψήσουμε τα γαλακτομπούρεκα με λίγο από το λιωμένο βούτυρο. 
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  4. Διπλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στη μέση και ραντίζουμε με λίγο από το βούτυρο. Βάζουμε 1½ - 2 κ.σ. κρέμα στην άκρη, διπλώνουμε τις δύο πλευρές κατά μήκος και ρολάρουμε.
  5. Τοποθετούμε το γαλακτομπούρεκο στο ταψί και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. 
  6. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο φυτικό βούτυρο και αλείφουμε με πινέλο τα σημεία που δε βουτυρώθηκαν. 
  7. Ψήνουμε τα γαλακτομπούρεκα στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
  8. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά γαλακτομπούρεκα και σερβίρουμε αμέσως. 
  • Για να πετύχει το σιρόπιασμα του γλυκού χρειάζεται να ακολουθηθεί ο κανόνας «κρύο σιρόπι και καυτό γλυκό». Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την κρέμα, αφού θα πρέπει πριν τη βάλουμε πάνω στο φύλλο, να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  • Για μια πιο ξεκούραστη και ξέγνοιαστη εκτέλεση του vegan γαλακτομπούρεκου, ίσως αξίζει να είναι έτοιμο το σιρόπι και η κρέμα (εφόσον θέλουμε να έχουν κρυώσει), από την προηγούμενη μέρα.