Είτε είσαι vegan, είτε αποφεύγεις το ζωικό γάλα για λόγους υγείας, είτε γιατί νηστεύεις ή επειδή απλά αγαπάς πολύ το φυτικό γάλα και τη φίνα γεύση που δίνει στον καφέ σου, έχεις κάθε λόγο να ακολουθήσεις την παρακάτω συνταγή και να φτιάξεις το δικό σου, σπιτικό γάλα αμυγδάλου. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη και απαιτεί μόνο λίγη υπομονή στο μούλιασμα των καρπών.
Σπιτικό γάλα αμυγδάλου
Υλικά για 1 lt
- 1 φλ. αμύγδαλα ωμά
- 4 φλ. νερό φίλτρου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σπιτικό γάλα αμυγδάλου βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες ή για ένα βράδυ.
- Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε τα αμύγδαλα και πετάμε το νερό στο οποίο μούλιασαν.
- Τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με 1 φλ. νερό και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπλέντερ σε τουλπάνι και στραγγίζουμε καλά για να πάρουμε το γάλα αμυγδάλου.
- Προσθέτουμε στο γάλα τα άλλα 3 φλ. νερό, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το γάλα σε ένα βάζο ή μπουκάλι που κλείνει και το διατηρούμε στο ψυγείο. Όσο διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, το σπιτικό γάλα αμυγδάλου είναι φρέσκο για 3-4 μέρες. Πριν τη χρήση ανακινούμε καλά.
Γάλα αμυγδάλου γλυκό ή σοκολατένιο
Αν θέλουμε το γάλα αμυγδάλου να έχει πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε κατά την πολτοποίηση να προσθέσουμε 2 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, τους οποίους επίσης θα έχουμε μουλιάσει σε νερό.
Για όποιον προτιμά το σοκολατένιο γάλα πάλι, κατά την πολτοποίηση στο μπλέντερ προσθέτουμε 2 κ.σ. κακάο.
Και με την πούλπα τι γίνεται;
Επειδή δε θέλουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη και την πούλπα αμυγδάλου που θα μείνει στο τουλπάνι, αφού σουρώσουμε τα αμύγδαλα. Ειδικότερα, μπορούμε να τη στεγνώσουμε στον φούρνο, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μην καεί και να την προσθέσουμε σε διάφορες παρασκευές, όπως σε σπιτική γκρανόλα. Επίσης, αν την αλέσουμε λίγο παραπάνω τότε θα έχουμε και αλεύρι αμυγδάλου.