Έγινε πολύ της μόδας στα καλά σπίτια για 2-3 δεκαετίες και μετά σιγά-σιγά έμεινε σαν μια διαχρονική και πιο κλασσική επιλογή ορεκτικού ή finger food σε πιο επίσημα καλέσματα ή κλασσικά εστιατόρια. Τελευταία το συναστούμε όλο και πιο συχνά σε μενού και σε πειραγμένες εκδοχές και είναι πραγματικά μια εύκολη και ιδανική επιλογή για γιορτινά καλέσματα. Εδώ ετοιμάζουμε μια κλασική cocktail sauce που τις συνοδεύει, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε σαλάτας όπως στην επίσης κλασσική Σαλάτα του Σεφ.

Γαρίδες κοκτέιλ

Υλικά

Για τις γαρίδες

  • 500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένες και κρατάμε την ουρά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4–5 κόκκους πιπεριού μαύρου
  • 1 φέτα λεμόνι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα κοκτέιλ

  • 4 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.γ. κονιάκ (ή brandy)
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • λίγο πιπέρι καγιέν ή πάπρικα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Για το σερβίρισμα

  • 7-8 φύλλα από καρδιές μαρουλιού, τρυφερά
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • λίγο άνηθο φρέσκο ή σχοινόπρασο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις γαρίδες κοκτέιλ βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και προσθέτουμε τη δάφνη, το πιπέρι, τη φέτα λεμονιού και λίγο αλάτι.
  2. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις γαρίδες και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3–4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να σφίξουν.
  3. Τις στραγγίζουμε και τις βουτάμε σε μπολ με παγάκια και νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το χρώμα τους.
  4. Σε μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με την κέτσαπ, τη μουστάρδα, το κονιάκ, το λεμόνι και το καγιέν. Δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε την οξύτητα ή την καυτερή γεύση ανάλογα με το γούστο μας. Την τοποθετούμε στο ψυγείο 15 λεπτά πριν χρειαστεί να σερβίρουμε, για να δέσουν τα αρώματα και να είναι δροσερή.
  5. Για το σερβίρισμα ροσθέτουμε λίγη σάλτσα σε ποτήρια, ιδανικά κολονάτα.
  6. Κόβουμε το μαρούλι σε λεπτές φέτες και τις μοιράζουμε στα ποτήρια πάνω από τη σάλτσα. Κρεμάμε περιμετρικά τις γαρίδες και αν θέλουμε διακοσμούμε με μια φέτα λεμονιού το καθένα.
  • Αν θέλουμε πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαθιστούμε τη μισή μαγιονέζα με στραγγιστό γιαούρτι.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.