Το τύλιγμα για το τέλειο ντολμαδάκι είναι τέχνη, αλλά με λίγη εξάσκηση γίνεται εύκολο και απολαυστικό. Για να πετύχει, βέβαια, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τρυφερά και μαλακά αμπελόφυλλα και στην περίπτωση που είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση για καλύτερο έλεγχο.
Στο τύλιγμα φροντίζουμε να είναι σφιχτό το ντολμαδάκι μας, αλλά όχι υπερβολικά, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο μαγείρεμα. Τέλος προσπαθούμε να κρατάμε το μέγεθος στα ντολμαδάκια παρόμοιο για ομοιόμορφο μαγείρεμα.
Για 30 ντολμαδάκια
Για τα ντολμαδάκια
- 200-250 γρ. αμπελόφυλλα
- 250 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 400 γρ. ρύζι καρολίνα
- 400 ml νερό
- 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- χυμό από ½ λεμόνι
- 5-6 φέτες λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τζατζίκι
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μικρό αγγούρι
- 2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μαλαγουζιά με αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών, πλούσιο στόμα και έντονη επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Μαλαγουζιά - Κτήμα Μανωλεσάκη
Για τα ντολμαδάκια
- Για τα ντολμαδάκια με τζατζίκι βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι. Βράζουμε τα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά και έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό.
- Στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι και αφαιρούμε με μαχαιράκι τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα που μπορεί να έχουν. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 125ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια για 10 λεπτά μέχρι να χάσουν τον όγκο τους.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά.
- Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τα μυρωδικά, τον άνηθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα απλώνουμε 5-6 αμπελόφυλλα και τις φέτες του λεμονιού. Αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε το τύλιγμα.
- Σε ένα ξύλο κοπής απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Προσθέτουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά το ντολμαδάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα.
- Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο στην κατσαρόλα. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε από πάνω.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν και έπειτα ακουμπάμε πάνω τους ανάποδα ένα πιάτο.
- Σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Για το τζατζίκι
- Με τη βοήθεια ενός τρίφτη, τρίβουμε το αγγουράκι και το βάζουμε σε σουρωτήρι ρίχνοντας λίγο αλάτι. Αφήνουμε να στραγγίξει για 15 λεπτά και το αλάτι θα βοηθήσει ώστε το αγγούρι να αποβάλλει την επιπλέον υγρασία. Στύβουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη.
- Προσθέτουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον άνηθο, το τριμμένο σκόρδο και το τριμμένο αγγούρι και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος βάζουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια συνοδεύοντας με το σπιτικό τζατζίκι.