Υλικά
- 2 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο, ανοιγμένο από το χασάπη σε παραλληλόγραμμο κομμάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 150 γρ. βερίκοκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 150 γρ. Αrla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί, σε κυβάκια
- 100 γρ. Arla Mozzarella τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την επάλειψη και το ψήσιμο
- 5 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
- 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
- 4 κ.σ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 1 φλ. κρασί γλυκό σαμιώτικο
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
- 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. θυμάρι ξερό
- 6 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μπαστουνάκια
- 1½ κιλό πατάτες baby
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χοιρινό μπούτι γεμιστό με ξερά βερίκοκα και τυριά λιώνουμε σε τηγάνι 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο για 2 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα βερίκοκα και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
- Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση και ανακατεύουμε μέσα και τα κυβάκια του Αrla Αυθεντικό Δανέζικο Σκληρό Τυρί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βάζουμε στον πάγκο το κρέας.
- Το αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος στη μέση, απλώνοντάς την ελαφρά δεξιά κι αριστερά. Πασπαλίζουμε με την Arla Mozzarella και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με σπάγκο ψησίματος σε 5-6 σημεία.
- Με μυτερό μαχαιράκι κάνουμε στο ρολό περίπου 10 τρυπούλες. Βάζουμε αλατοπίπερο σ’ ένα πιάτο και αφού ανακατέψουμε μέσα τα μπαστουνάκια του σκόρδου τα μπήγουμε στις τρύπες που κάναμε στο κρέας. Το αλατοπιπερώνουμε και εξωτερικά παντού.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μαλακωμένο βούτυρο Lurpak με τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το θυμάρι και αλείφουμε το κρέας παντού.
- Το μεταφέρουμε σε γάστρα προσθέτουμε το κρασί, τις φέτες του πορτοκαλιού, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι.
- Ψήνουμε το χοιρινό στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, γυρίζουμε το κρέας στη γάστρα και προσθέτουμε μέσα τις πατάτες, που έχουμε προηγουμένως αλατοπιπερώσει και ραντίσει με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού.
- Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά ακόμα.
- Τέλος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον υγρά στη γάστρα.
Ιωάννα Σταμούλου