Στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλαμποκόψωμο (cornbread) συνοδεύει τέλεια την παραδοσιακή γαλοπούλα στο Thanksgiving, ψητά λαχανικά ή σούπες, και σερβίρεται ζεστό και αχνιστό, μόλις βγει από τον φούρνο.

Υλικά
  • 150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού ή πολέντα
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 240 ml ξινόγαλα
  • 4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για το βουτύρωμα του ταψιού
  • 150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο, καλά στραγγισμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το αμερικανικό καλαμποκόψωμο (cornbread) προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  2. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  3. Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο και αφού κρυώσει, το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
  5. Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά υλικά σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα). Τέλος, ανακατεύουμε μέσα και το καλαμπόκι αν χρησιμοποιήσουμε.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του ψωμιού και όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, να βγαίνει καθαρή.
  7. Αφήνουμε το καλαμποκόψωμο να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα λίγο τριμμένο τυρί όπως τσένταρ για πιο πλούσια γεύση ή να προσθέσουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγο τσίλι για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.