Υλικά
  • 350 γρ. πένες ή άλλο ζυμαρικό κοντό
  • 1 μπρόκολο μεγάλο
  • 2 λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου (περίπου 170 γρ.)
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) φασόλια λευκά, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ¼ φλ. (περίπου 30 γρ.) παρμεζάνα ή γραβιέρα, τριμμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις πένες με μπρόκολο και λουκάνικο γαλοπούλας βάζουμε το μπρόκολο σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και βράζουμε για 1 λεπτό, να ζεματιστεί αλλά να μην χάσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
  2. Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε καθαρό νερό, αλατίζουμε και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, να γίνουν al dente. Κρατάμε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.
  4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  5. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε σπάζοντάς τα σε μικρά κομμάτια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 3 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό, να βγάλει τα αρώματά του.
  7. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπρόκολο, τα φασόλια, το μπούκοβο, το αλάτι και ½ φλ. από το νερό των ζυμαρικών.
  8. Ανακατεύουμε συχνά, πολτοποιώντας ελαφρώς τα φασόλια με την κουτάλα, ώστε να δώσουν μια κρεμώδη υφή. Αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών.
  9. Τέλος, ρίχνουμε τις πένες στο τηγάνι, μαζί με τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, να δέσουν όλα τα υλικά.
  10. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε ζεστά.