Υλικά
  • 175 ml γάλα πλήρες
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 465 γρ. αλεύρι δυνατό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά μέτρια, ελαφρώς χτυπημένα
  • 75 γρ. βούτυρο πολύ μαλακωμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη, για την επικάλυψη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα ντόνατς με γλάσο σοκολάτας ζεσταίνουμε ελαφρώς σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, ίσα να γίνει χλιαρό.
  2. Προσθέτουμε 1 κ.γ. από τη ζάχαρη και όλη τη μαγιά. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν μαλακή ζύμη.
  4. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι για 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε καθαρό μπολ, αλειμμένο με λάδι.
  5. Καλύπτουμε με καπάκι ή με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Κατόπιν πατάμε τη ζύμη με το χέρι να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Μετά την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους ίσο με ένα δάχτυλο.
  7. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου περίπου 7 εκ. κόβουμε δίσκους ζύμης και τους ακουμπάμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Με ένα δεύτερο, μικρό κουπ πατ διαμέτρου 2 εκ. κόβουμε ένα μικρότερο δίσκο από το κέντρο του κάθε ντόνατ και το αφαιρούμε. Την υπόλοιπη ζύμη, μαζί και τους μικρούς δίσκους, την πλάθουμε σε κορδόνια μήκους 18-20 εκ. περίπου, που ενώνουμε τις άκρες τους φτιάχνοντας κουλούρια τα οποία ακουμπάμε επίσης στο ταψί.
  8. Καλύπτουμε με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφήνουμε τα ντόνατς σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  9. Βάζουμε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή wok μέχρι να καλυφθεί το ⅓ του σκεύους. Το αφήνουμε να κάψει και να φτάσει τους 180°C. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο ρίχνοντας ένα κομματάκι ψωμί μέσα, το οποίο θα πρέπει να σκουρύνει σε 45 δευτερόλεπτα.
  10. Τηγανίζουμε τα ντόνατ 2 τη φορά, για να μη στριμωχτούν. Τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν το περιττό λάδι τους και να κρυώσουν.
  11. Λιώνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε μπεν μαρί κι αφού αφήσουμε να κρυώσει λίγο, βουτάμε ένα - ένα τα donuts, μόνο την επιφάνεια της μιας πλευράς τους και μετά τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στεγνώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη σοκολάτα βουτάμε τα donuts ένα ένα σε μπολ με ζάχαρη και τα κυλάμε απ’ όλες τις πλευρές για να σκεπαστούν όσο καλύτερα γίνεται.