Συναντήσαμε τον καταξιωμένο pastry chef Μαρίνο Κοσμά, στο «Marinos Kosmas - Gluten Free Pastry & Bakery» των Αμπελοκήπων για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και, φυσικά, δεν παραλείψαμε να ζητήσουμε και τη συνταγή του για λαχταριστά gluten free donuts του.

Μαρίνος Κοσμάς

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 270γρ. γάλα φρέσκο αγελαδινό, πλήρες
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 60ml βούτυρο αγελαδινό 82% λιπαρά, λιωμένο
  • 75γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 260γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνη του, χωρίς γλουτένη
  • 9 γρ. αλάτι
  • 10γρ. μαγιά ξηρή χωρίς γλουτένη
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Για τη διακόσμηση

  • 150γρ. ζάχαρη άχνη χωρίς γλουτένη, διπλά κοσκινισμένη
  • 60γρ. ασπράδι αυγού
  • 5ml βανίλια υγρή
  • 120γρ. τρούφα πολύχρωμη χωρίς γλουτένη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Προετοιμασία

  1. Για τα donuts χωρίς γλουτένη βάζουμε σε μπολ το γάλα, το αυγό, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς, με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Κοσκινίζουμε διπλά τα άλευρα, τα προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τη μαγιά, ανακατεύουμε και ενώνουμε τα 2 μείγματα να γίνουν ομοιογενής ζύμη.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3 εκ.
  4. Με κουπ πατ διαμέτρου 10 εκ. κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους και τους τοποθετούμε πίσω στο ψυγείο, για 30’. Κατόπιν, τους μεταφέρουμε σε ζεστό και χωρίς υγρασία περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Τηγάνισμα

  1. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε τηγάνι, σε μεσαία φωτιά και τηγανίζουμε τα ντόνατς για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  2. Αφαιρούμε τα ντόνατς από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για λίγα λεπτά.

Διακόσμηση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το ασπράδι αυγού, τη βανίλια και χτυπάμε με σύρμα χειρός για 3-4 λεπτά, μέχρι το γλάσο να γίνει παχύρρευστο.
  2. Επικαλύπτουμε τα ντόνατς με το γλάσο και τα πασπαλίζουμε με πολύχρωμη τρούφα.

Αν θέλουμε, μπορούμε να χρωματίσουμε το γλάσο και με χρώματα ζαχαροπλαστικής της επιλογής μας.