Στην ουσία πρόκειται για μια καυτερή σάλτσα ντομάτας, που φτιάχνεται με μπόλικο σκόρδο και τσίλι, στην οποία αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα υλικά, όπως κύβους από σοτέ κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τόνο κονσέρβας, κλπ.

Υλικά
  • 500γρ. πέννες
  • 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1-3 πιπερίτσες τσίλι φρέσκες (όσο καυτερό αντέχουμε) ή αποξηραμένες, σε φετούλες
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια αποφλοιωμένα, με το ζουμί τους
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ή βασιλικό αν προτιμάμε
  • ½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • αλάτι

Nero D’ Avola με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και νότες φυτικότητας, υψηλή οξύτητα και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Amira Feudo Principi di Butera
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις πέννες αραμπιάτα βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό να πάρει βράση. Όταν είναι έτοιμο, το αλατίζουμε και βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
  2. Μέχρι να γίνουν οι πέννες ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Περνάμε τις ντομάτες από τον πολυκόφτη για να γίνει μια λεία σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατύ και βαθύ τηγάνι ή σοτέζα και σοτάρουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες για 1 λεπτό, ίσα να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και ανάλογο αλάτι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει.
  5. Στο μεταξύ σουρώνουμε τις πέννες, αφού πρώτα κρατήσουμε στην άκρη 1 φλ. από το νερό που έβρασαν και τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε, τον μαϊντανό και ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα.
  6. Ανακατεύουμε καλά να δέσει η σάλτσα με τα ζυμαρικά και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με έξτρα τριμμένη παρμεζάνα για να προσθέσει στο πιάτο του όποιος το επιθυμεί.

Αν δεν έχουμε φρέσκες ή αποξηραμένες πιπερίτσες τσίλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούκοβο καυτερό. Υπολογίζουμε περίπου 1 κ.γ. - ανάλογα πόσο καυτερό είναι και πόσο αντέχουμε.