Πιθανότατα τα έχεις συναντήσει στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων, των new age bakeries, ίσως και ανάμεσα στα επιδόρπια κάποιων εστιατορίων. Σίγουρα έχεις δει κάποιες από τις συνταγές τους στα viral videos που κυκλοφορούν στα social media, αλλά και στις δικές μας σελίδες, αφού στο Cookout.gr τους έχουμε αδυναμία και μας αρέσει συνεχώς να δοκιμάζουμε και να προτείνουμε νέες συνταγές. Πώς να το κάνουμε, τα γλυκά φούρνου με φρούτα είναι απλά τέλεια!
Crumble, cobbler, tarte tatin, buckle, κλαφουτί, γκαλέτ. Όλα τους περιέχουν φρούτα και όλα ψήνονται στον φούρνο, δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση το ίδιο γλυκό με διαφορετικό όνομα. Αν κάπου θα λέγαμε ότι συγκλίνουν είναι ότι φτιάχνονται εύκολα, με ό,τι φρούτο έχεις στη διάθεσή σου και σερβίρονται ιδανικά με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Τώρα το καλοκαίρι πάλι, είναι η καλύτερη εποχή για να τα φτιάξεις, αφού υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα φρούτα. Και αν αναρωτιέσαι τι είναι το καθετί, σου έχουμε έναν μίνι οδηγό, όπου παρουσιάζουμε τι είναι το κάθε γλυκό και ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές τους.
Bonus, στο τέλος, μερικές δικές μας λαχταριστές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις αυτή την εποχή.
Crumble
Το crumble στα ελληνικά σημαίνει θρυμματίζω και περιγράφει επακριβώς αυτό το γλυκό, που αποτελείται από μία στρώση φρούτων και επικάλυψη τριφτής ζύμης που φτιάχνεται απλά με αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο. Το μείγμα της ζύμης μπαίνει πάντα θρυμματιστά πάνω από τα φρούτα και όσο ψήνεται λιώνει, αλλά δεν σχηματίζει ποτέ μια ενιαία, λεία επικάλυψη, αλλά μοιάζει σαν να έχει μεγάλους σβόλους.
Η πιο κλασική συνταγή για crumble είναι το αγγλικό apple crumble, ενώ μπορεί να βρεις τη ζύμη εμπλουτισμένη με βρώμη και σε κάποιες συνταγές μαζί με τα φρούτα μπαίνουν και ξηροί καρποί.
Cobbler
Από όλες τις κατηγορίες γλυκών σε αυτή τη λίστα, το cobbler, το διάσημο γλυκό του Αμερικανικού Νότου, είναι το πιο μπερδεμένο. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι δεν μπορούν όλοι να συμφωνήσουν για το πώς πήρε το όνομά του. Μια θεωρία είναι ότι συνδέεται με τον εύκολο τρόπο σύνθεσή τους, μια και στα αγγλικά το ρήμα συναρμολογώ είναι «cobble». Μια άλλη πειστική εξήγηση, πάλι, αναφέρει ότι το όνομα έχει να κάνει περισσότερο με την εμφάνιση του γλυκού, που μοιάζει σαν δρομάκι στρωμένο με βότσαλα, μιας και μια άλλη μετάφραση του «cobble» είναι «λιθοστρώνω» (πώς το σκέφτηκαν;).
Το cobbler μοιάζει κάπως με το crumble, μιας και επίσης αποτελείται από μια στρώση φρούτων που από πάνω μπαίνει ζύμη, ωστόσο οι ζύμες τους διαφέρουν πολύ.
Στη ρουστίκ αυτή τάρτα η ζύμη περιέχει περισσότερα υλικά, όπως αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ και κρέμα γάλακτος και μπαίνει πάνω από τα φρούτα σε κουταλιές.
Tarte tatin
Η διάσημη ανάποδη τάρτα φρούτων φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1880, ύστερα από ένα ευτυχές ατύχημα, στην κουζίνα της πανσιόν των αδελφών Stéphanie and Caroline Τatin, στο Lamotte Beuvron, μια μικρή επαρχιακή πόλη, 160 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.
Η Stéphanie και Caroline Τatin ήταν γνωστές για την τάρτα μήλου που έφτιαχναν. Μια μέρα ωστόσο η Stéphanie ενώ ετοίμαζε τα μήλα για την τάρτα, τα έβαλε με το βούτυρο και τη ζάχαρη στο τηγάνι και αυτά ψήθηκαν υπερβολικά και καραμέλωσαν. Για να κρύψει το λάθος της, τα κάλυψε με ζύμη, έψησε την τάρτα και τη σέρβιρε αναποδογυρισμένη στο πιάτο. Η ανάποδη τάρτα ενθουσίασε τους πελάτες, έγινε γρήγορα γνωστή και στο Παρίσι και σήμερα είναι ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά γλυκά.
Παραδοσιακά γίνεται με μήλα, ωστόσο μπορείς να τη φτιάξεις και με άλλα φρούτα, εποχής. Το καλοκαίρι για παράδειγμα η tarte tatin γίνεται τέλεια με ροδάκινα!
Buckle
To buckle είναι ένα παραδοσιακό αμερικάνικο επιδόρπιο που δεν είναι άλλο από κέικ με φρούτα - συνήθως blueberries - τα οποία «διπλώνονται» μέσα στη ζύμη. Εναλλακτικά, απλώνονται μέσα στο κέικ σε μονή στρώση: στη φόρμα μπαίνει πρώτα ζύμη, μετά τα φρούτα και από πάνω μπαίνει ξανά ζύμη που τα καλύπτει.
Στην επικάλυψη μάλιστα, μπορεί να μπει και λίγη θρυμματιστή ζύμη, που δημιουργεί ένα ωραίο εφέ.
Κλαφουτί (clafoutis)
Το κλαφουτί (clafoutis) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκά της γαλλικής επαρχίας. Αν και το όνομά του ακούγεται κάπως εξεζητημένο, πρόκειται για ένα απλό και εύκολο επιδόρπιο, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φλαν και παχιά κρέπα. Η κλασική εκδοχή του παρασκευάζεται με φρέσκα κεράσια - συχνά με τα κουκούτσια τους για να χαρίσουν το ιδιαίτερο, ελαφρώς αμυγδαλωτό άρωμά τους στο γλυκό-, όμως μπορεί να γίνει εξίσου απολαυστικό με άλλα φρούτα, όπως βύσσινα, δαμάσκηνα, αχλάδια ή μήλα.
Η βάση του μείγματος είναι ρευστή, χωρίς βούτυρο, βασισμένη κυρίως σε αυγά και γάλα ή κρέμα, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και σε πιο ελαφριούς συνδυασμούς, όπως με γάλα βρώμης. Ψήνεται σε λίγα μόλις λεπτά, και αποκτά μια φίνα κρούστα, ειδικά αν πασπαλιστεί με λίγη ζάχαρη πριν μπει στο φούρνο.
Γκαλέτ (galette)
Η galette είναι ένας γαλλικός όρος που αναφέρεται σε διάφορα είδη επίπεδης, στρογγυλής τάρτας - αλμυρής ή γλυκιάς – όπου η γέμιση τοποθετείται στο κέντρο, και μετά διπλώνονται οι άκρες προς τα μέσα χωρίς καλούπι. Το αποτέλεσμα, πιο ακανόνιστο, εν αντιθέσει με την κομψή τάρτα που φτιάχνεται σε ειδική ταρτιέρα (με ή χωρίς αποσπώμενο πάτο), της οποίας και η γέμιση συνήθως είναι πιο συμπαγής και έχει λεία επιφάνεια.
Η galette είναι σίγουρα πιο εύκολη σε σχέση με τις κλασικές τάρτες, καθώς δεν απαιτεί φόρμα, ενώ στη γέμισή της μπορεί να μπουν φρούτα, σοκολάτα, λαχανικά ή τυριά.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία φτιάχνουν επίσης την Galette bretonne, μια τραγανή, βουτυράτη μπισκοτένια galette από τη Βρετάνη, συχνά παρασκευασμένη με αλατισμένο βούτυρο, όπως και τη Galette salée (αλμυρή galette), με την οποία αναφέρονται κυρίως σε αλμυρές κρέπες από αλεύρι φαγόπυρου, οι οποίες είναι παραδοσιακές στη Βρετάνη. Συνήθως σερβίρονται με αυγό, ζαμπόν, τυρί ή άλλα υλικά.
Πηγή: The Washington Post