Αν και το όνομά του ακούγεται κάπως εξεζητημένο, πρόκειται για ένα απλό και εύκολο επιδόρπιο, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε φλαν και παχιά κρέπα. Η κλασική εκδοχή του παρασκευάζεται με φρέσκα κεράσια -συχνά με τα κουκούτσια τους για να χαρίσουν το ιδιαίτερο, ελαφρώς αμυγδαλωτό άρωμά τους στο γλυκό- όμως μπορεί να γίνει εξίσου απολαυστικό με άλλα φρούτα, όπως βύσσινα, δαμάσκηνα, αχλάδια ή μήλα. Η βάση του μείγματος είναι ρευστή, χωρίς βούτυρο, βασισμένη κυρίως σε αυγά και γάλα ή κρέμα, αλλά μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί και σε πιο ελαφριούς συνδυασμούς, όπως με γάλα βρώμης. Ψήνεται σε λίγα μόλις λεπτά, και αποκτά μια φίνα κρούστα, ειδικά αν πασπαλιστεί με λίγη ζάχαρη πριν μπει στον φούρνο. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, ζεστό γλυκό, που συνοδεύεται ιδανικά με μια κουταλιά παγωτό βανίλια.

Υλικά

για ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 28 εκ.

  • 600 γρ. κεράσια φρέσκα χωρίς το κουκούτσι τους
  • 4 αυγά (μεσαία)
  • 100 γρ. + 2 γεμάτες κ.σ. ζάχαρη
  • 3-4 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου (προσοχή είναι έντονο)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 300 ml γάλα
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο αλάτι
  • βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Blend Μαυροδάφνης (55%) και Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας (45%), με αρώματα σοκολάτας, φουντουκιού, δαμάσκηνου και καραμέλας, πλούσια γεύση και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Χόρταις Κτήμα Μερκούρη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κλαφουτί με κεράσια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια ταρτιέρα ή πυρίμαχο σκεύος με διάμετρο περίπου 28 εκ.
  3. Πασπαλίζουμε στον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας ψιλή ζάχαρη. Κουνάμε το σκεύος κυκλικά ώστε να κολλήσει ομοιόμορφα η ζάχαρη.
  4. Σκορπάμε από πάνω τα κεράσια.
  5. Σπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε έντονα με σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει αφράτο το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ενώ ανακατεύουμε έντονα, και στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας και πικραμύγδαλου. Σταδιακά προσθέτουμε μέσα και το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε έντονα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και αφράτο. Το τελικό μας μείγμα θα είναι αρκετά ρευστό και θα θυμίζει μείγμα για κρέπες.
  7. Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα μέσα στο σκεύος με τα κεράσια, το απλώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε από πάνω άλλη μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
  8. Τοποθετούμε προσεκτικά στο φούρνο σε χαμηλή σχάρα και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά.
  9. Αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη αφού κρυώσει. Σερβίρουμε σκέτο, με παγωτό ή σαντιγί. 

Υπάρχει ειδικό εργαλείο για να αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια πιο εύκολα και γρήγορα.