
Πρωτοφτιάχτηκε το 1880 ύστερα από ένα ευτυχές ατύχημα, στην κουζίνα της πανσιόν των αδελφών Stéphanie and Caroline Τatin, στο Lamotte Beuvron, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, 160 χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.
Υλικά
για ένα τηγάνι διαμ. 23 εκ.
- 6-7 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα στα 6
- 125 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. γλυκόζη
- 2 κ.σ. νερό
- 50 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την tarte tatin με ροδάκινα, πρώτα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη σε ένα τηγάνι με μεταλλικό χέρι που μπαίνει και στο φούρνο και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει σιγά σιγά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα ροδάκινα όπως περιγράφεται στη λίστα των υλικών και κόβουμε τη σφολιάτα σε δίσκο διαμ. 23 εκ. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά κι ενσωματώνουμε το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τα ροδάκινα στο τηγάνι, πολύ σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Κουνάμε το τηγάνι να πάει η καραμέλα παντού.
- Σκεπάζουμε τα ροδάκινα στο τηγάνι με το φύλλο της ζύμης φροντίζοντας να σπρώξουμε τις άκρες της ζύμης ως τον πάτο του τηγανιού έτσι ώστε να αγκαλιάσει όλη τη γέμιση.
- Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία και βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο να ψηθεί η τάρτα μέχρι να πάρει χρώμα ζύμη. Θα χρειαστεί γύρω στα 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και μετά από 2 λεπτά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Αν δεν διαθέτουμε τηγάνι με μεταλλικό χέρι που μπαίνει και στο φούρνο, φτιάχνουμε την καραμέλα σε τηγανάκι και ρίχνουμε τη μισή σε αντίστοιχου μεγέθους ταψάκι. Τοποθετούμε τα ροδάκινα και περιχύνουμε με την υπόλοιπη καραμέλα. Ύστερα σκεπάζουμε με τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.