 
        
        Όταν ένα πιάτο χρειάζεται μια δόση φωτεινότητας, οξύτητας ή χρώματος μπορείς να καταφύγεις στο πιο αξιόπιστο βάζο όλων. Εκείνο με το τουρσί κόκκινων κρεμμυδιών στο ψυγείο σου. Βυθισμένο σε μια εύκολη βινεγκρέτ ξιδιού, αυτό το απλό καρύκευμα προσφέρει οξύτητα και τραγανότητα σε σούπες και στιφάδο που μαγειρεύονται αργά, σε πράσινες σαλάτες καθώς και σε διάφορα σάντουιτς. Οι υπέροχες, μοβ-ροζ λωρίδες μπορούν να μετατρέψουν οποιοδήποτε πιάτο με μονοχρωμία (όπως το ψαρονέφρι ή το κοτόπουλο) σε ένα ζωντανό γεύμα.
Γιατί το τουρσί από κόκκινα κρεμμύδια καταλήγει να είναι ροζ;
  
Η χρωστική ουσία που περιέχουν τα κόκκινα κρεμμύδια αντιδρούν με το οξύ του καυτού υγρού στο τουρσί, μετατρέποντας τα κόκκινα κρεμμύδια σε ροζ. Η χαμηλή οξύτητα του υγρού επίσης βοηθά στη διατήρηση της τραγανότητας των κρεμμυδιών. Αν κάποιος δεν θέλει αυτή την έντονη απόχρωση, μπορεί να χρησιμοποιήσει λευκά κρεμμύδια για τουρσί. Όμως, ποιος δεν θα ήθελε μια δόση χρώματος στο πιάτο του;
Πώς να το φτιάξεις
Για να φτιάξεις τουρσί κόκκινων κρεμμυδιών, θα μουλιάσεις τα κομμένα κόκκινα κρεμμύδια σε ένα διάλυμα ξιδιού (στην πιο απλή του μορφή, ένα μείγμα νερού και ξιδιού σε αναλογία 1:1, λίγη ζάχαρη και αλάτι). Τα βάζεις στο ψυγείο και μετά από μια μέρα, θα έχεις ένα βάζο με φρέσκα κρεμμύδια τουρσί, έτοιμα να προστεθούν σε αμέτρητα πιάτα.
Αυτή η εύκολη συνταγή για τουρσί χρειάζεται μόνο τέσσερα υλικά και περίπου 12 ώρες. Φυσικά, υπάρχει και πιο γρήγορη συνταγή που σου παραθέτω παρακάτω. Άλλωστε μόλις μάθεις τη βασική φόρμουλα για τουρσί, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να πειραματιστείς. Πρώτα όμως είναι απαραίτητο να ξέρεις τα συστατικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τέλειο τουρσί από κρεμμύδια.
Κόκκινα κρεμμύδια: Τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν πιο έντονη γεύση από τα λευκά και τα κίτρινα κρεμμύδια, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για τουρσί. Κόψε το κρεμμύδι σε ροδέλες με ένα κοφτερό μαχαίρι του σεφ ή, για πιο ομοιόμορφα κομμάτια, κόψ'τα με ένα μαντολίνο.
Ξίδι: Μπορείς να φτιάξεις τουρσί κόκκινων κρεμμυδιών με σχεδόν οποιοδήποτε τύπο ξιδιού. Το αποσταγμένο λευκό ξίδι προσφέρει μια ουδέτερη βάση, έτσι ώστε τα αρώματα που προσθέτεις να ξεχωρίζουν πραγματικά. Ωστόσο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξίδι μηλίτη, λευκό κρασί ή οποιοδήποτε ξίδι έχεις στο ντουλάπι σου. Πάντα μπορείς να ενισχύσεις το φυσικό ροζ χρώμα των κρεμμυδιών με κόκκινο κρασί.
Νερό: Το να αραιώσεις το αλμυρό τουρσί με νερό κρατάει τη γεύση του ξιδιού σε πιο ήπιο επίπεδο. Οι συνταγές συνήθως προτείνουν αναλογία 50:50. Για ένα τουρσί με περισσότερη ένταση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 3 μέρη ξίδι και 1 μέρος νερό. Για ένα πιο ήπιο τουρσί, κάνε το αντίθετο. Το σημαντικό είναι να βεβαιωθείς ότι το νερό βράζει, καθώς το ζεστό διάλυμα νερού-ξιδιού θα βοηθήσει τη ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν.
Ζάχαρη: Μια πινελιά γλυκύτητας εξισορροπεί την οξύτητα του διαλύματος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιονδήποτε τύπο γλυκαντικού -η λευκή ζάχαρη έχει την πιο ουδέτερη γεύση, αλλά η καστανή ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι ή το σιρόπι αγαύης θα λειτουργήσουν εξίσου καλά.
Αλάτι: Ο τύπος του αλατιού που χρησιμοποιείς έχει σημασία. Σχεδόν όλες οι συνταγές για τουρσί λειτουργούν καλύτερα με αλάτι kosher, το οποίο διαλύεται πιο εύκολα στο διάλυμα ξιδιού και αποτρέπει να γίνει θολό. Η αλμυρότητα αλλάζει με το μέγεθος των κρυστάλλων του αλατιού, οπότε απόφυγε το θαλασσινό αλάτι, τις νιφάδες αλατιού ή οποιοδήποτε χοντρό αλάτι, καθώς μπορεί να κάνει το διάλυμα υπερβολικά αλμυρό.
Η κλασική συνταγή για τουρσί κόκκινων κρεμμυδιών
  
Υλικά
- 1 κρεμμύδι, μέτριο, κόκκινο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- ½ φλ. ξίδι, λευκό, απόσταξης, ή το ξίδι της επιλογής σου
- ½ φλ. νερό βρύσης, φιλτραρισμένο
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
- Τοποθέτησε το 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες, σε ένα γυάλινο δοχείο ή σε ένα βάζο και άφησέ το στην άκρη.
- Βράσε ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι, ½ φλιτζάνι νερό, 2 κουταλάκια ζάχαρη και 1½ κ.γ. αλάτι kosher σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν εντελώς η ζάχαρη και το αλάτι.
- Ρίξε το υγρό, «το τουρσί», πάνω στα κόκκινα κρεμμύδια στο βάζο και άφησέ το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σκεπασέ το και βάλ' το στο ψυγείο τουλάχιστον από 12 ώρες μέχρι 4 ημέρες.
Παραλλαγές
Μόλις μάθεις τη βασική συνταγή, μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά, βότανα ή άλλες γεύσεις στο διάλυμα σου. Τα ολόκληρα μπαχαρικά είναι εξαιρετικά σε αυτή τη συνταγή. Μπορείς να προσθέσεις 1 κ.γ. σπόρους κόλιανδρου, 1 κ.γ. σπόρους κύμινου ή/και ½ κ.γ. ολόκληρους μαύρους πιπερόκοκκους. Για να βγάλουν καλύτερα τη γεύση τους τα μπαχαρικά, τοποθέτησε τα σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι και καβούρδισε τα για 1–2 λεπτά μέχρι να αναδυθεί το άρωμά τους πριν τα προσθέσεις στο βάζο.
Μπορείς επίσης να προσθέσεις φρέσκα βότανα στο βάζο. Ο άνηθος είναι μια δημοφιλής επιλογή αλλά και κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι ταιριάζουν πολύ. Ενίσχυσε τη γεύση του υγρού τουρσιού με μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο, λίγες φλούδες εσπεριδοειδών ή ένα φύλλο δάφνης. Θέλεις να προσθέσεις λίγο μπαχάρι; Ρίξε νιφάδες κόκκινου πιπεριού ή μισό τσίλι στο βάζο. Γίνεται επίσης να παίξεις και με άλλα λαχανικά, όπως λεπτές φέτες από ραπανάκια για να φτιάξεις μια ποικιλία τουρσιών.
Πώς να αποθηκεύσεις το τουρσί κόκκινων κρεμμυδιών
Εκτός αν υποβληθούν σε διαδικασία κονσερβοποίησης, που περιλαμβάνει αποστείρωση, σφράγιση και επεξεργασία των βάζων σε βραστό νερό, τα τουρσιά - είτε είναι από αγγούρι, κόκκινα κρεμμύδια ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό - πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Αν φτιάχνεις μια φρέσκια παρτίδα τουρσιών κόκκινων κρεμμυδιών, άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα βάλεις στο ψυγείο. Συνήθως διαρκούν μέχρι και μια εβδομάδα. Θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να τα πετάξεις αν το χρώμα τους σκοτεινιάσει σημαντικά, το διάλυμα γίνει θολό ή αφρώδες, ή αν τα τουρσιά μαλακώσουν υπερβολικά πολύ.
Τι να κάνεις με το τουρσί κόκκινων κρεμμυδιών
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεσαι μια έντονη γεύση οξύτητας. Πρόσθεσε το τραγανό συστατικό σε μια πιατέλα με αλλαντικά για ένα σνακ ή βραδινό. Ρίξε τα σε ένα τοστ με τυρί, σε sliders με pulled pork ή σε μια πιατέλα με νάτσος. Τοποθέτησε τα πάνω από αβοκάντο τοστ, βάλ' τα σε τάκος ή μπρουρίτος, ή πρόσθεσέ τα σε πατατοσαλάτα με ξίδι. Οι επιλογές σου είναι απεριόριστες, εγώ βέβαια σου προτείνω σίγουρα να δοκιμάσεις τη δική μας εκδοχή.
 
        