Το ρύζι είναι υλικό απλό και απίστευτα ευέλικτο, ενώ χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές. Θέλει όμως κι αυτό τη σωστή διαχείρισή του, κυρίως ανάλογα το είδος του (λευκό, καστανό, άγριο κλπ.), αλλά και με βάση τη συνταγή που θέλεις να ετοιμάσεις.

Από την ετοιμασία πριν το μαγείρεμα, μέχρι το τι πρέπει να κάνεις αφού ψηθεί για να έχει τη σωστή υφή και γεύση, μέχρι το πώς να το αποθηκεύσεις για να το καταναλώσεις με ασφάλεια και πώς θα το ζεστάνεις ξανά, θα τα βρεις όλα εδώ. Plus, τι μπορείς να κάνεις με τα leftovers και έξι απολαυστικές συνταγές με ρύζι.

Πώς να φτιάχνεις τέλειο ρύζι κάθε φορά: 

Tips για τέλειο ρύζι

  • Ξέπλυμα ή όχι; Ναι, τα περισσότερα είδη ρυζιού χρειάζονται ξέπλυμα πριν μπουν στην κατσαρόλα για να αφαιρεί το άμυλο). Αν όμως πρόκειται να φτιάξεις ριζότο ή sushi, τότε δεν πρέπει να ξεπλύνεις το ρύζι.
  • Αναλογία νερού: Η ιδανική αναλογία ρυζιού - νερού είναι 1:2 για λευκό ρύζι, 1:2,5-3 για καστανό ρύζι και 1:4 για άγριο.
  • Χρόνος ξεκούρασης: Μόλις το ρύζι βράσει είναι καλό να το αφήσεις για λίγα λεπτά να ξεκουραστεί πριν το σερβίρεις. Περίπου 5-10 λεπτά, σκεπασμένο με καπάκι, είναι ό,τι πρέπει πριν το σερβίρισμα.
  • Επιπλέον γεύση: Για να κάνεις το ρύζι σου ακόμη πιο γευστικό, μπορείς αντί να το βράσεις σε σκέτο νερό, να χρησιμοποιήσεις κάποιο ζωμό ή αρωματικά, όπως δάφνη, κάρδαμο και φλούδα λεμονιού.

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης

Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, μπορείς να το αφήσεις να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά - όχι περισσότερο, γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια.

Στη συνέχεια, φύλαξε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, για έως 2-3 ημέρες.

Πώς να το ζεστάνεις ξανά

Για να ξαναζεστάνεις το ρύζι πρόσθεσε του 1-2 κουταλιές νερό και ζέστανέ το στον ατμό, στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Ιδανικά ζέστανέ το καλυμμένο, ώστε να κρατήσει την υγρασία του.

Και με τα leftovers τι γίνεται;

Το μαγειρεμένο ρύζι που έχει μείνει στο ψυγείο είναι ιδανικό για stir fry, γιατί έχει χάσει λίγη υγρασία και δεν λασπώνει εύκολα.

Ένας γρήγορος οδηγός 

Ρύζι