Τα σπιτικά ντιπ είναι υπέροχα όταν έχεις χρόνο να τα φτιάξεις. Για όλες τις άλλες φορές, υπάρχουν πολλά νόστιμα έτοιμα ντιπ από χούμους και τζατζίκι μέχρι ταραμοσαλάτα και γουακαμόλε. Και ενώ η πραγματικότητα είναι πως μια χαρά και τα αγοραστά, πάντα μπορούν εύκολα να βελτιωθούν και να παρουσιαστούν έτσι ώστε να φαίνονται πιο προσεγμένα και να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση. 

Είτε, λοιπόν, πρόκειται για μια χαλαρή βραδιά με φίλους είτε για μια μάζωξη με αφορμή τον αγώνα της αγαπημένης σου ομάδας, χρειάζεται να ξέρεις μερικές συμβουλές για να κάνεις τα έτοιμα ντιπ πιο εντυπωσιακά, με λίγα απλά βήματα. Με προσεγμένο σερβίρισμα και προσθήκη μερικών συμπληρωματικών υλικών, μπορείς να μετατρέψεις ένα απλό ντιπ σε κάτι ξεχωριστό..

Πώς να σερβίρεις έτοιμα ντιπ

Δε χρειάζεσαι ιδιαίτερα εργαλεία ή ειδικά υλικά για να δώσεις στα έτοιμα ντιπ μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, όπως θα έκανε ένας food stylist. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα όμορφο μπολ και μια μεγάλη κουτάλα.

Το μπολ

Επίλεξε ένα μπολ που δεν είναι ούτε πολύ βαθύ αλλά ούτε και πολύ ρηχό για να έχεις αρκετή επιφάνεια για να δουλέψεις. Επίσης, το μέγεθος του μπολ πρέπει να ταιριάζει με την ποσότητα του ντιπ -γενικός κανόνας είναι να γεμίσεις το μπολ περίπου στα τρία τέταρτα.

Πώς να σερβίρεις τα πιο πηχτά ντιπ

Ντιπ όπως το χούμους, το ντιπ με φασόλια, το κρεμμυδο-ντιπ, το γουακαμόλε και η ταραμοσαλάτα έχουν πιο πηχτή υφή· αυτά λοιπόν είναι ιδανικά για «στροβίλισμα» με την κουτάλα. 

Για τα πηχτά ντιπ

  1. Βάλε το ντιπ σε μια στοίβα στο κέντρο του μπολ.
  2. Κρατώντας την κουτάλα στο χέρι σου, χρησιμοποίησε το άλλο χέρι για να περιστρέψεις το μπολ και πίεσε το ντιπ προς τις εξωτερικές άκρες.
  3. Αν χρειάζεται, κάνε άλλη μια περιστροφή για να πετύχει έναν τέλειο στροβιλισμό. Αυτές οι μικρές κοιλότητες είναι ιδανικές για να απορροφήσουν αρωματικά λάδια, μυρωδικά ή οτιδήποτε άλλο θέλεις να προσθέσεις.

Για τα πιο ρευστά ντιπ

Με πιο ρευστά ντιπ, όπως οι σάλτσες, δε θα έχεις το ίδιο «κύμα» με την κουτάλα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα κάνεις να φαίνονται ωραία. Σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι να ανακατέψεις φρέσκα υλικά για να δώσεις στο ντιπ μια πιο σπιτική εμφάνιση. Αν σερβίρεις το ντιπ με συνοδευτικά όπως τσιπς τορτίγιας, πιτάκια ή κομμένα λαχανικά, επίλεξε ένα πιάτο μεγαλύτερο από το μπολ. Μπορείς να τοποθετήσεις το μπολ με το ντιπ στο κέντρο και να σκορπίσεις τα συνοδευτικά γύρω από την άκρη του πιάτου.

5 υλικά για να αναβαθμίσεις το ντιπ σου

Μερικές φορές ένα έτοιμο ντιπ χρειάζεται μόνο λίγη ενίσχυση, οπότε σκέψου ποια άλλα υλικά μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση του. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να προσθέσουν ένταση και να δώσουν φρεσκάδα στα έτοιμα ντιπ, και πιθανότατα τα έχεις ήδη στο ψυγείο ή το ντουλάπι σου.

  • Πρόσθεσε κάτι φρέσκο

Φρέσκα μυρωδικά: Τα λεπτά μυρωδικά είναι μια εύκολη λύση για να αναβαθμίσεις αμέσως το έτοιμο ντιπ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε είδους ντιπ -ο φρέσκος μαϊντανός ταιριάζει καλά με το χούμους, το σχοινόπρασο με όποιο ντιπ περιέχει κρεμμύδι, ο άνηθος σε ό,τι μπορεί να περιέχει γιαούρτι και ο κόλιανδρος με το γουακαμόλε.
Φύτρες: Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να κάνεις το ντιπ να δείχνει κομψό και σπιτικό. Ανάλογα με τις φύτρες που θα χρησιμοποιήσεις, μπορούν επίσης να συμπληρώσουν τη γεύση του ντιπ. Κάποιες, όπως οι φύτρες κάρδαμου και ραπανιού, έχουν μια ελαφριά πικάντικη γεύση. Άλλες, όπως οι φύτρες ηλιοτρόπιου έχουν μια καθαρή και τραγανή αίσθηση.
Φρούτα και λαχανικά εποχής: Πρόσθεσε ζουμερή φρεσκάδα στο ντιπ με συμπληρωματικά φρούτα ή λαχανικά. Το καλοκαίρι, μαρινάρουμε μισά ντοματίνια με λεμόνι, ελαιόλαδο και σκόρδο και τα σερβίρουμε πάνω από χούμους. Τα σπόρια ροδιού είναι μια ιδιαίτερα ωραία προσθήκη στο μπαμπαγκανούς το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όπως φυσικά αυτό το διάστημα μπορείς να δημιουργήσεις τον ιδανικό συνδυασμό με κομμένα καροτάκια και χούμους. 
Για να διατηρήσεις το ντιπ στην καλύτερη εμφάνισή του, πασπάλισε αυτά τα στοιχεία κατά μήκος των αυλακιών που έχεις δημιουργήσει με την κουτάλα σου. Θέλεις να αφήσεις ορατό και λίγο από το σκέτο ντιπ, ώστε οι καλεσμένοι να ξέρουν ακριβώς τι τρώνε.

  • Πρόσθεσε λίγο λάδι

Όσο απλό κι αν ακούγεται, μια μικρή ποσότητα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αναβάθμιση του ντιπ, οπότε πρόσθεσε άφοβα όσο θέλεις. Τα αρωματισμένα λάδια είναι επίσης καλή επιλογή. Μπορείς να αγοράσεις αρωματισμένα λάδια ή να αρωματίσεις ελαιόλαδο με υλικά όπως σκόρδο, νιφάδες τσίλι και αρωματικά βότανα όπως δεντρολίβανο και θυμάρι. Για κρεμώδη ντιπ, όπως το χούμους, το λάδι είναι πάντα απαραίτητο. Τα αυλάκια που έχεις δημιουργήσει με την κουτάλα είναι ιδανικά για να «συγκεντρώσουν» το λάδι.

  • Πρόσθεσε μπαχαρικά

Ένας ακόμη απλός τρόπος για να βελτιώσεις ένα αγοραστό ντιπ είναι με έτοιμα μείγματα μπαχαρικών. Δοκίμασε μείγματα που συνδυάζουν σουσάμι, ρίγανη και σουμάκ ή κύμινο, κόλιανδρο και πάπρικα, ή ακόμα και καυτερές πιπεριές, τζίντζερ και σκόρδο. Σκέψου τη γεύση του ντιπ που σερβίρεις και επίλεξε το μείγμα μπαχαρικών που ταιριάζει. Ξεκίνησε με μια ελαφριά ποσότητα μπαχαρικών και πρόσθεσε περισσότερο, αν το επιθυμείς.

  • Πασπάλισε με σπόρους

Οι καβουρδισμένοι σπόροι προσφέρουν μια παρόμοια αίσθηση. Δοκίμασε σουσάμι, κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους - όλοι προσθέτουν μια απαλή αίσθηση ξηρών καρπών στο ντιπ. Ρίξε τους ομοιόμορφα πάνω στο ντιπ ώστε κάθε μπουκιά να περιέχει λίγη από τη γαρνιτούρα.

  • Πρόσθεσε συστατικά

Μπορείς να αλλάξεις την εμφάνιση και τη γεύση ενός ντιπ προσθέτοντας άλλα υλικά. Τοποθέτησε το ντιπ στο μπλέντερ και πρόσθεσε ένα από τα παρακάτω:
Ψημένο σκόρδο: Το ψητό σκόρδο είναι πολύ εύκολο στην προετοιμασία και είναι εξαιρετικό να το έχεις στο ψυγείο. Μόνο μερικές σκελίδες προσθέτουν μια έκρηξη γεύσης umami.
Λεμόνια τουρσί: Τα εσπεριδοειδή είναι ένας υπέροχος τρόπος να αναζωογονήσεις τη γεύση ενός ντιπ, και τα λεμόνια τουρσί είναι από τα καλύτερα. Είναι λίγο ξινά, ενώ συνδυάζουν το αλμυρό με το γλυκό στοιχείο. 
Συνοδευτικά: Ακόμα και μόνο μια κουταλιά πικάντικης μουστάρδας, γλυκού κέτσαπ ή κάποιο τουρσί μπορεί να μεταμορφώσει ένα ντιπ από απλό σε εντυπωσιακό.
Προμαγειρεμένα λαχανικά: Τα μαγειρεμένα παντζάρια και καρότα είναι δύο αγαπημένα υλικά για να τα αναμείξεις σε ντιπ, ειδικά σε κάτι απλό όπως το χούμους. Όχι μόνο προσθέτουν μια ελαφριά γλυκύτητα, αλλά δίνουν και μια ζωντανή πινελιά χρώματος.

  • Φέρε τη φωτιά

Για εσένα που προτιμάς τα πικάντικα, πάντα υπάρχει η επιλογή να προσθέσεις κάτι έξτρα. Μπορείς να προσθέσεις μια σταγόνα καυτού μελιού, λάδι τσίλι ή καυτερή σάλτσα της επιλογής σου, ακριβώς όπως θα κάνεις με το ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, πρόσθεσε φρέσκα κομμάτια καυτερής πιπεριάς από πάνω. Για να φαίνονται πιο όμορφα, κόψε τις πιπεριές με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε φέτες διαγώνια.