
Η μπίρα και ο μηλίτης είναι από τα παλαιότερα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Συγκεκριμένα η μπίρα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 7.000 χρόνια στη Μεσοποταμία και την Αρχαία Αίγυπτο, ενώ μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές σε αυτήν βρίσκεται σε ένα σουμεριακό ποίημα ηλικίας 3.900 ετών, αφιερωμένο στη Ninkasi, τη θεά της ζυθοποιίας. Το ποίημα περιέχει την αρχαιότερη γνωστή συνταγή μπίρας, περιγράφοντας την παραγωγή της από κριθάρι μέσω ψωμιού. Στοίχημα ότι αυτή η πληροφορία σου είχε διαφύγει.
Ο μηλίτης επίσης έχει αρχαίες ρίζες. Οι Κέλτες στη Βρετανία παρήγαν μηλίτη ήδη από το 3.000 π.Χ., χρησιμοποιώντας άγρια μήλα. Όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στη Βρετανία το 55 π.Χ., ανακάλυψαν αυτή την πρακτική και τη διέδωσαν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κάνοντας τον μηλίτη δημοφιλές ποτό σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Σήμερα, η μπίρα παράγεται και καταναλώνεται παγκοσμίως, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τσεχία και η Βρετανία φημίζονται για την παράδοσή τους στη ζυθοποιία. Οι βασικές κατηγορίες μπίρας περιλαμβάνουν τις lager, που είναι δροσιστικές και ελαφριές, τις ale, που έχουν πιο φρουτώδη και πλούσια γεύση, τις stout, όπως η Guinness, που ξεχωρίζουν για το βαθύ, σχεδόν μαύρο χρώμα και τις νότες καφέ και σοκολάτας, και τις wheat beers, που είναι θολές, αρωματικές και ελαφρώς ξινές.
Αντίστοιχα, ο μηλίτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, με κάθε χώρα να έχει τις δικές της χαρακτηριστικές εκδοχές. Στην Αγγλία για παράδειγμα, οι ξηροί μηλίτες με έντονη γεύση κυριαρχούν, αντιθέτως στη Γαλλία, ιδιαίτερα στη Νορμανδία και τη Βρετάνη, προτιμώνται πιο αρωματικοί και ελαφρώς γλυκοί, ενώ στην Αστούρια της Ισπανίας ο μηλίτης είναι παραδοσιακά πιο όξινος και χωρίς ανθρακικό.
Αν και οι περισσότεροι απολαμβάνουμε την μπίρα και τον μηλίτη σε ποτήρι, έχουν επίσης μακρά ιστορία στη μαγειρική. Από τον Μεσαίωνα, μοναχοί και αγρότες χρησιμοποιούσαν την μπίρα σε σούπες και μαγειρευτά, ενώ στη γαλλική και αγγλική κουζίνα ο μηλίτης αποτελούσε βασικό υλικό σε σάλτσες και σιγομαγειρεμένα κρέατα. Σήμερα, βρίσκουμε την μπίρα σε κουρκούτι για τραγανό τηγάνισμα, σε ζύμες για ψωμιά και κέικ, αλλά και σε πλούσιες σάλτσες για κρέας και θαλασσινά. Ο μηλίτης, από την άλλη, δίνει υπέροχη γεύση σε χοιρινό, πουλερικά και γλυκές συνταγές, προσφέροντας μια ελαφριά οξύτητα που ισορροπεί τις γεύσεις.
Γιατί να μαγειρέψεις με μπίρα και μηλίτη
Η μπίρα και ο μηλίτης δεν είναι μόνο πολύ αγαπημένα ποτά, αλλά και υλικά - έκπληξη στη μαγειρική. Προσθέτουν βάθος, γεύση και καραμελωμένες νότες σε πιάτα αλμυρά και γλυκά. Παράλληλα οι φυσαλίδες τους βοηθούν στη δημιουργία αφράτης ζύμης και τραγανού κουρκουτιού, ενώ η οξύτητά τους μαλακώνει κρέατα και αναδεικνύει μοναδικά διαφορετικές γεύσεις.
Πού ταιριάζει η μπίρα και ο μίλητης
Σίγουρα σε μαρινάδες, καθώς μαλακώνουν τα κρέατα και προσθέτουν επιπλέον άρωμα. Ακόμη σε σάλτσες και σούπες χαρίζουν βάθος και μία ελαφριά γλύκα στην επίγευση, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα πάντα πιο αφράτα και τραγανά, για αυτό και είναι ιδανικά υλικά για κουρκούτι και ζύμες. Τέλος, δοκίμασε να τα συμπεριλάβεις σε συνταγές για ψωμιά και γλυκά, θα εκπλαγείς από την υγρασία που δίνουν σε συνδυασμό με τα αρώματα φρούτων, καραμέλας, ή σοκολάτας.
Διαφορετικά είδη και πώς να τα χρησιμοποιήσεις
- Pale Ale / IPA – Ιδανική για μαρινάδες και BBQ, γιατί δίνει φρουτώδεις και πικρές νότες.
- Lager / Pilsner – Ελαφριά και δροσιστική, είναι τέλεια για κουρκούτι και ζύμες.
- Stout / Porter – Πλούσια και σοκολατένια, δίνει βάθος σε μαγειρευτά, brownies και ψωμιά.
- Wheat Beer (Weissbier) – Απαλή και αρωματική, ιδανική σε τηγανίτες, dressing σαλάτας ή κοκκινιστά.
- Cider (Μηλίτης) – Γλυκός ή ξηρός, ταιριάζει τέλεια με χοιρινό, κοτόπουλο, αλλά και γλυκά όπως crumble και κέικ.


Βασική συνταγή για ζύμη με μπίρα

Πολύσπορο ψωμί με μαύρη μπίρα

Μπισκότα με μπίρα και βρώμη

Αλμυρό κέικ με μπίρα και μπέικον

Κέικ σοκολάτας με ale και πρέτσελ

Μους σοκολάτας με μαύρη μπίρα

Κότσι χοιρινό που λιώνει στο στόμα
