
Υλικά
- 150 γρ. σοκολάτα μαύρη, τουλάχιστον 70% κακάο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 120 ml μαύρη μπίρα
- 2 αυγά, χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια
- 120 ml κρέμα γάλακτος ή φυτική κρέμα για vegan εκδοχή
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- μια πρέζα αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μους σοκολάτας με μαύρη μπίρα, πρώτα λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί πάνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γίνει λεία.
- Προσθέτουμε τη μαύρη μπίρα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, αφήνοντας το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, έναν-έναν, ανακατεύοντας γρήγορα ώστε να ενσωματωθούν χωρίς να ψηθούν.
- Με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε σε ξεχωριστό μπολ τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας με απαλές κινήσεις.
- Σε καθαρό μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια μέχρι να σφίξει ελαφρώς, να αποκτήσει υφή γιαουρτιού, και την προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια ή μπολάκια και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
- Γαρνίρουμε με ξύσμα σοκολάτας, χοντροκομμένα φουντούκια ή λίγη σαντιγί.
- Για μια διαφορετική γεύση, προσθέτουμε στη λιωμένη σοκολάτα λίγο θαλασσινό αλάτι ή μια πρέζα κανέλα.
- Διατηρούμε στο ψυγείο έως 3 ημέρες, σκεπασμένη με μεμβράνη.