Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη με μπίρα με πολλούς τρόπους: 

  • Σε τάρτες και κις Λορέν – Χρησιμοποιούμε τη ζύμη ως βάση για αλμυρές τάρτες με τυριά, λαχανικά ή αλλαντικά.
  • Σε πιτάκια & empanadas – Γεμίζουμε με σπανάκι και φέτα, μανιτάρια ή κιμά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
  • Σε κριτσίνια ή κρακεράκια– Προσθέτουμε μυρωδικά ή τριμμένο τυρί στη ζύμη, κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και ψήνουμε.
  • Ως βάση για πίτσα – Ανοίγουμε τη ζύμη, προσθέτουμε σάλτσα ντομάτας, τυρί και υλικά της επιλογής μας και ψήνουμε.
  • Σε γλυκές τάρτες και πίτες, όπως μηλόπιτα, τάρτα λεμονιού ή σοκολάτας.
  • Σε μπισκότα και κουλουράκια – Προσθέτουμε ζάχαρη, κανέλα ή ξύσμα πορτοκαλιού για αρωματικά μπισκότα.
  • Σε τηγανητά λουκουμαδάκια ή ρολάκια – Ανοίγουμε λεπτή τη ζύμη, γεμίζουμε με μαρμελάδα ή σοκολάτα, τηγανίζουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  • Σε στριφτάρια με μέλι και καρύδια – Ανοίγουμε λεπτές λωρίδες ζύμης, τις στρίβουμε, ψήνουμε και περιχύνουμε με μέλι και ξηρούς καρπούς.
Υλικά

για 1 μεγάλη τάρτα ή περίπου 12 πιτάκια

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι (για αλμυρές συνταγές) ή 1 κ.σ. ζάχαρη (για γλυκές συνταγές)
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. ελαιόλαδο ή βούτυρο λιωμένο
  • 150 ml μπίρα (κατά προτίμηση ξανθιά ή ελαφριά lager)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βασική ζύμη με μπίρα, πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι ή τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το λιωμένο βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
  3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά την μπίρα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ή με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.
  4. Ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει λεία. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Για ακόμα πιο τραγανή ζύμη, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.σ. ξύδι στη ζύμη.
  • Αποθήκευση: Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο για έως 2 ημέρες ή την καταψύχουμε για ένα μήνα