Η Ιρλανδία είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση μπίρας με περίπου το 43% της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ να γίνεται μέσω αυτής. Οι προτιμήσεις του κοινού σχεδόν μοιράζονται μεταξύ των lager, των stout και ale.
Οι τοπικές σπεσιαλιτέ της Ιρλανδέζικης ζυθοποιίας, stout και ale
Το καμάρι της Ιρλανδέζικής παραγωγής μπίρας είναι οι stout που πρωτοεμφανίστηκαν το 1756 όταν ο Arthur Guinness ξεκίνησε μια μικρή ζυθοποιία στο Δουβλίνο. Οι Ιρλανδέζικες stout επί της ουσίας είναι μπίρες τύπου ale αλλά επικράτησε ο όρος stout για εκείνες που είναι μαύρες και έχουν ξηρή γεύση.
Σήμερα, οι stout με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως είναι οι Guinness, οι Murphy's και οι Beamish. Εκτός από αυτές, αξιοσημείωτα παραδείγματα έχουμε σχεδόν από όλες τις μικροζυθοποιίες, που στην γκάμα τους θα έχουν τουλάχιστον μια μπίρα stout. Εκτός από το μαύρο τους χρώμα, χαρακτηριστικός είναι και ο κρεμώδης αφρός τους που διαρκεί περισσότερο απ' ότι συνήθως. Αυτός οφείλεται στο άζωτο που διοχετεύεται κατά το σερβίρισμα μιας draught Irish stout.
Oι μπίρες stout είναι εκείνες που καταναλώνονται κατά κόρον την ημέρα του Αγίου Πατρικίου ή αλλιώς Saint Patrick's Day. Από την υπόλοιπη κατηγορία των ale διάσημες είναι οι Ιρλανδέζικές red ale. Αυτές έχουν ελαφρύ κόκκινο χρωματισμό και οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι τις κατηγορίες είναι η Smithwick's και η O'Hara's Irish Red.