Η μπίρα είναι αναμφίβολα ένα αρκετά αγαπητό, αλκοολούχο ποτό και εδώ που τα λέμε, σχεδόν ποτέ δεν την πίνουμε «ξεροσφύρι», αφού με έναν ακαταμάχητο τρόπο καταφέρνει να συνδυάζεται ιδανικά σχεδόν με κάθε είδος φαγητού. Από κρεατικά, μέχρι θαλασσινά και φυσικά με πολλά μα πάρα πολλά μεζεδάκια.
Κάθε ζυθοποιία μέσω της παραγωγής της δίνει τα δικά της χαρακτηριστικά στην μπίρα που φτιάχνει, άλλα αρώματα, άλλες γεύσεις και έτσι, έχοντας διαθέσιμες πραγματικά πολλές επιλογές, αυτό το χαρακτηριστικό της δίνει μία προσαρμοστικότητα που την κάνει μοναδικό ταίρι σχεδόν σε κάθε γεύμα. Άλλωστε, για να είμαστε ειλικρινής, είτε βρισκόμαστε σε μία ιρλανδέζικη pub, είτε σε ένα ταβερνάκι στην ακροθαλασσιά, η μπίρα είναι πάντα στο μυαλό μας συνδεδεμένη με το φαγητό, για κάποιους ακόμη και σε καθημερινή βάση.
Παίξε με τις γεύσεις και ξεκίνα το ταξίδι του food & beer pairing
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να προσπαθούμε να γίνουμε experts στο food & wine pairing, όμως οι περισσότεροι δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για food & beer pairing. Ίσως επειδή η μπίρα έχει λιγότερες «απαιτήσεις» σε σχέση με το κρασί και μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με πολλά πιάτα. Αξίζει όμως να της δώσουμε λίγη σημασία παραπάνω. Εδώ λοιπόν σου έχουμε μερικές ιδέες για να κάνεις έναν ωραίο συνδυασμό φαγητού και μπίρας.
Ξεκινώντας από τις πιο φρουτώδεις μπίρες, με αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών, ακόμη και αν δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ, θα σου πούμε ότι αποτελούν ιδανικό pairing για τα οστρακοειδή. Σου φαίνεται αταίριαστο; Κι όμως, ισχύει.
Οι πιο γλυκές μπίρες μπορούν να δημιουργήσουν έναν πολύ ενδιαφέροντα συνδυασμό με κρεατικά, αλλά και με το αλμυρό στοιχείο των αλλαντικών. Και αυτό γιατί έτσι κάπως τα εξισορροπούν και συμπληρώνουν το ένα το άλλο.
Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η μπίρα δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτει σε γεύση το φαγητό σου. Έτσι, πιο ελαφριά και ντελικάτα πιάτα θα πρέπει να συνδυάζονται αντίστοιχα με ελαφριές μπίρες, που δεν θα τα επισκιάσουν. Για παράδειγμα, μία δροσερή pilsner θα συντροφεύσει ιδανικά μια σαλάτα ή ένα απλό πιάτο με θαλασσινά.
Αντίθετα, μία πιο δυνατή stout, θα υπερκαλύψει τέτοιου είδους πιάτα. Η stout όμως μπορεί να ταιριάξει με αλμυρά πιάτα με έντονη γεύση, όπως ένα ψητό κρέας, ενώ επειδή συνήθως περιλαμβάνει και νότες καφέ και σοκολάτας, μπορεί να σεταριστεί ακόμη και με ένα γλυκό. Το είχες σκεφτεί;
Μία άλλη ιδέα είναι να προσπαθήσεις να βρεις κοινά γευστικά στοιχεία ανάμεσα σε πιάτο και μπίρα. Για παράδειγμα, ο λυκίσκος σε μια αμερικανική IPA μπορεί να συμπληρώσει ένα ταϊλανδέζικο κάρι, αν σου αρέσουν οι εξωτικές γεύσεις.
Με τόσα είδη μπίρας που έχουμε διαθέσιμα, αξίζει την επόμενη φορά που θα έχεις καλεσμένους στο σπίτι να προμηθευτείς διάφορους τύπους, να ξεκινήσεις τις δοκιμές, να πειραματιστείς με διάφορους συνδυασμούς και να παίξεις με τις γεύσεις. Σίγουρα όσα ανακαλύψεις θα σε εντυπωσιάσουν.