Υλικά

για μια φόρμα για κέικ 20 εκ.

Για το κέικ

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 150 ml μπίρα Ale, ιδανικά με έντονη γεύση
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη

Για την γκανάς σοκολάτας   

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για τη διακόσμηση

  • 10-12 πρέτσελ ή περισσότερα, ανάλογα με το μέγεθος
  • κακάο σε σκόνη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κέικ σοκολάτας με ale και πρέτσελ, πρώτα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ 20 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. 
  3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και την μπίρα. 
  4. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ. 
  6. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
  7. Για την  γκανάς: σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει μικρές φυσαλλίδες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγογδάρτη μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να είναι γυαλιστερή.
  8. Όταν το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, καλύπτουμε τις πλευρές του με την γκανάς σοκολάτας, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα για να το απλώσουμε ομοιόμορφα. 
  9. Τέλος, τοποθετούμε τα πρέτσελ γύρω από τις πλευρές του κέικ, πάνω από την γκανάς και πασπαλίζουμε το πάνω μέρος του κέικ με κακάο σε σκόνη.
  • Αντί για κακάο για το πασπάλισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη τριμμένη σοκολάτα.
  • Το κέικ διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες και γίνεται ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα.