Υλικά
  • 6 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 9 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 60 γρ. βούτυρο  
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
  • 1-2 κλαδάκια δενδρολίβανου
  • κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σαββατιανό με σύνθετα αρώματα εξωτικών φρούτων, λευκών λουλουδιών και δενδρολίβανου, πλούσια δομή και επίγευμση με διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Retsina Old Vines Anastasia Fragou
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις πατάτες hasselback πλένουμε καλά τις πατάτες χρησιμοποιώντας σκληρό σφουγγαράκι κουζίνας και τις στεγνώνουμε.
  2. Τις τοποθετούμε στον πάγκο οριζόντια μπροστά μας, ανάμεσα από 2 chopsticks ή δύο ξύλινες κουτάλες. Με κοφτερό μαχαίρι του σεφ ξεκινάμε και τις κόβουμε οριζόντια σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε χωρίς να φτάσουμε έως κάτω.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος. Ραντίζουμε την καθεμιά με 1½ κ.σ. ελαιόλαδο.
  4. Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά.
  5. Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε με το λιωμένο σκόρδο και αλάτι.
  6. Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις αλατοπιπερώνουμε και με ένα πινέλο τις αλείφουμε γενναιόδωρα με το σκορδοβούτυρο που ετοιμάσαμε.
  7. Τοποθετούμε ανάμεσά τους στο ταψί τις σκελίδες του σκόρδου, με κομματάκια από κλαδάκια δενδρολίβανου και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 25 λεπτά ακόμη ή μέχρι να βεβαιωθούμε πως ψήθηκαν ως μέσα.
  8. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αλείφουμε τις πατάτες ξανά με σκορδοβούτυρο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί τις πτυχές και τελειώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  9. Διακοσμούμε τις πατάτες με φρέσκα φυλλαράκια δενδρολίβανου και σερβίρουμε αμέσως. 

Αντί για λιωμένο σκορδοβούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι με σκόρδο. Θα είναι εξίσου νόστιμες!