
Υλικά
για μία στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμ. 28 εκ.
- ¼ κ.γ. κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (ή 12-15 στίγματα)
- 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι (ή ρούμι)
- 280 γρ. αλεύρι για κέικ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 180 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 70 ml σπορέλαιο
- 220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά
- 100 γρ. χυμό σαγκουίνι
- 170 γρ. γιαούρτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
Για τη γκανάζ λευκής σοκολάτας
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη
- 80 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- ⅛ κ.γ. κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (ή 5 στίγματα)
- φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κέικ σαγκουίνι με κρόκο Κοζάνης προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλευροβουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκατοστών.
- Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης, 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και το λικέρ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Με μίξερ χειρός (ή στην κουζινομηχανή) χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, για τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σπορέλαιο, τον χυμό, το γιαούρτι, τη βανίλια, καθώς και το λικέρ με τον κρόκο. Ανακατεύουμε ελαφρά.
- Τέλος, ρίχνουμε τα στέρεα υλικά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ή με μαρίζ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον για περίπου 50 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά, βυθίζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνή, αλλά να έχει ελάχιστη υγρασία και μερικά τρίμματα στην επιφάνεια της.
- Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ύστερα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Για τη γκανάζ: Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να «σταθεί» για 3 λεπτά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
- Ρίχνουμε τη γκανάζ σε κρύο κέικ και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φιστίκια Αιγίνης.
- Αν χρησιμοποιήσουμε κρόκο Κοζάνης σε στίγματα, καλό θα ήταν να τα σπάσουμε πριν στο γουδί με λίγη ζάχαρη.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σαγκουίνι με πορτοκάλι.