Υλικά
- 250 γρ. παστινάκι, καθαρισμένο και τριμμένο
- 1 μήλο μεσαίου μεγέθους, καθαρισμένo και τριμμένο
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. σταφίδες
- 175 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 100 ml σιρόπι σφενδάμου
- 3 αυγά μεγάλα
- 1½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- 100 γρ. πεκάν ή καρύδια, ψιλοκομμένα
- ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι μικρό
- ½ κ.γ. αλάτι
Για την επικάλυψη
- 225 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 115 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 350 - 400 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Λευκό Μοσχάτο Σπίνας με αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, λευκών λουλουδιών και νύξεις βοτανικότητας. Η πρόταση του WSPC: Μοσχάτο Σπίνας - Haralabakis Wines
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κέικ με παστινάκι, μπαχαρικά και τυρί κρέμα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 30 εκ. και στρώνουμε τη βάση και τα τοιχώματα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το παστινάκι, το μήλο, τα μπαχαρικά, τα ¾ από τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα μας.
- Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Ελέγχουμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ - η λάμα του πρέπει να βγει καθαρή.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Για την επικάλυψη, χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές, κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη σε δόσεις, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί (δεν ανακατεύουμε περισσότερο, γιατί το μείγμα μας θα αρχίσει να γίνεται υδαρές).
- Μόλις το κέικ κρυώσει, απλώνουμε πάνω το μείγμα με το τυρί κρέμα, πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.