Υλικά
για μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
Για το κέικ
- 50 γρ φρυγανιά ολικής αλέσεως, τριμμένη
- 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 175 γρ. ζάχαρη καστανή, μαλακή
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
- 215 γρ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας
- 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Για το σιρόπι
- 95-100 γρ. χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- 100 γρ. χυμό ροδιού φρεσκοστυμμένο
- 1 κ.σ. μελάσα
- 1 κ.σ. μέλι
Για το γαρνίρισμα
- γιαούρτι
- σπόροι ροδιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το σιροπιαστό κέικ ελαιολάδου με πορτοκάλι, μελάσα και ρόδι αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη φρυγανιά, το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μια καλά λαδωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκ.
- Βάζουμε τη φόρμα σε κρύο φούρνο και τον ανάβουμε στους 190°C στις αντιστάσεις.
- Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα και όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του η λάμα να βγαίνει στεγνή.
- Όσο ψήνεται το κέικ, φτιάχνουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το μέλι.
- Δυναμώνουμε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 5 λεπτά. Μόλις αυτά περάσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Όταν είναι έτοιμο και το κέικ, το βγάζουμε από τον φούρνο και έτσι όπως είναι καυτό μέσα στη φόρμα του, ανοίγουμε τρύπες παντού στην επιφάνειά του, χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι από σουβλάκι.
- Περιχύνουμε παντού με το σιρόπι και αφήνουμε να το ρουφήξει όλο και να κρυώσει εντελώς, μέσα στη φόρμα του. Το κέντρο του θα «βυθιστεί» λίγο, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, εξάλλου θυμίζει λίγο πουτίγκα και αυτό συμβαίνει με αυτά τα είδη κέικ.
- Ξεφορμάρουμε όταν το κέικ είναι εντελώς κρύο και έχει ρουφήξει καλά το σιρόπι. Σερβίρουμε γαρνίροντας με γιαούρτι και σπόρους από ρόδια.
- Εκτός από φρυγανιά ολικής αλέσεως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρυγανιά από χαρούπι. Επίσης, αν μας ενοχλεί η μυρωδιά του ελαιολάδου, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ηλιέλαιο.
- Για τον χυμό ροδιού, στύβουμε το ρόδι στον στίφτη και το σουρώνουμε.