Σου έχει τύχει να απορρίψεις κάποια συνταγή που λάτρεψες, λίγο πριν ανασκουμπωθείς και μπεις στην κουζίνα, απλά και μόνο επειδή οι αναλογίες των υλικών αναφέρονται με απόλυτη ακρίβεια σε γραμμάρια, αλλά δεν έχεις ζυγαριά για να τα υπολογίσεις; Εμένα πάντως ναι!

Ακόμη και αν λατρεύεις τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική δεν σημαίνει ότι έχεις απαραιτήτως και μία ζυγαριά ακριβείας στην κουζίνα σου. Αυτό όμως, δεν θα πρέπει να στέκεται εμπόδιο στις μαγειρικές σου, αφού υπάρχει πάντα η παραδοσιακή μέθοδος του φλιτζανιού.

Τι ορίζουμε όμως ως φλιτζάνι; Είναι βέβαιο ότι κάθε ντουλάπι έχει πολλά διαφορετικά μεγέθη φλιτζανιών, καθώς και ότι ο καθένας μας όταν λέει «φλιτζάνι» υπάρχει ενδεχόμενο να εννοεί κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους. Όταν θέλουμε να μετρήσουμε τα υλικά μίας συνταγής σε φλιτζάνια ωστόσο, αναφερόμαστε σε ένα κλασικό φλιτζάνι τσαγιού - και όχι σε μία τεράστια κούπα σαν αυτή που έχεις για να γεμίζεις με καφέ - που αντιστοιχεί σε 200-250 γρ. ή ml.

Πάντως, αν αισθάνεσαι ανασφάλεια για τα φλιτζάνια στο συρτάρι σου, μπορείς να προμηθευτείς έναν δοσομετρητή από ένα κατάστημα με είδη κουζίνας, ο οποίος κοστίζει σαφώς λιγότερο σε σχέση με μία ζυγαριά. Οι δοσομετρητές σε κούπες μετρούν σε διαφορετικά μεγέθη, συνήθως 1 φλιτζάνι, ½ φλιτζάνι, ⅓ και ¼ του φλιτζανιού.

Αναλογίες υλικών χωρίς ζυγαριά

Επειδή όμως όλα τα υλικά δεν έχουν το ίδιο βάρος, για παράδειγμα ένα φλιτζάνι αλεύρι δεν ζυγίζει το ίδιο με ένα φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, σου δίνουμε μερικές αντιστοιχίες για βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες παρασκευές, για να προσεγγίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζυγαριά.

Οι αναλογίες φλιτζανιών - γραμμαρίων βασικών υλικών

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 φλ. = 125 γρ.
  • Ζάχαρη κρυσταλλική - 1 φλ. = 200 γρ. 
  • Ζάχαρη μαύρη - 1 φλ. = 220 γρ. 
  • Ζάχαρη άχνη - 1 φλ. = 120 γρ. 
  • Bούτυρο - 1 φλ. = 230 γρ.
  • Κακάο σε σκόνη - 1 φλ. = 85 γρ.
  • Νιφάδες βρώμης - 1 φλ. = 85 γρ.
  • Λάδι - 1 φλ. = 220 γρ. 
  • Νερό - 1 φλ. = 235 γρ. 
  • Γάλα - 1 φλ. = 249 γρ. 
  • Μέλι - 1 φλ.= 340 γρ.

Και με τις κουταλιές τι γίνεται;

Για ακόμη μικρότερες ποσότητες, όπως 1 κουταλιά της σούπας ή του γλυκού, μπορείς να έχεις κατά νου ότι ισχύει:

  • Ζάχαρη κρυσταλλική - 1 κ.σ. = 13 γρ.
  • Ζάχαρη άχνη - 1 κ.σ. = 7 γρ. 
  • Κακάο σε σκόνη - 1 κ.σ. = 8 γρ.
  • Κορν φλάουρ - 1 κ.σ. = 8 γρ. 
  • Μπέικιν πάουντερ - 1 κ.γ.= 5 γρ.
  • Αλάτι - 1 κ.σ. = 20 γρ. 
  • Μέλι - 1 κ.σ. = 20 γρ.