Υλικά
για 1 φόρμα κέικ χωρητικότητας 1,4 lt
- ¾ φλ. γάλα
- 2 κ.γ. λεβάντα ξερή
- 40 γρ. γιαούρτι
- χυμό από ½ λεμόνι
- 150 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το γλάσο λεμονιού
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το αρωματικό κέικ λεβάντας με γλάσο λεμονιού ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα, προσθέτουμε τη 1 κ.γ. λεβάντα, τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ χωρητικότητας 1,4 lt.
- Στραγγίζουμε το γάλα, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη δεύτερη κ.γ. λεβάντα και χτυπάμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα των στερεών υλικών, εναλλάξ με το μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά.
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το γλάσο είναι πολύ παχύρρευστο, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού ακόμη.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει, περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.