Υλικά

για 1 φόρμα κέικ χωρητικότητας 1,4 lt

  • ¾ φλ. γάλα
  • 2 κ.γ. λεβάντα ξερή 
  • 40 γρ. γιαούρτι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 150 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το γλάσο λεμονιού

  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη 
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το αρωματικό κέικ λεβάντας με γλάσο λεμονιού ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι το γάλα, προσθέτουμε τη 1 κ.γ. λεβάντα, τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ χωρητικότητας 1,4 lt.
  3. Στραγγίζουμε το γάλα, προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη δεύτερη κ.γ. λεβάντα και χτυπάμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  6. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα των στερεών υλικών, εναλλάξ με το μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά.
  8. Βάζουμε όλα τα υλικά για το γλάσο σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν το γλάσο είναι πολύ παχύρρευστο, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού ακόμη.
  9. Ξεφορμάρουμε το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει, περιχύνουμε με το γλάσο και σερβίρουμε.