Υλικά
για μία στρογγυλή φόρμα κέικ
- 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 430 γρ. ζάχαρη
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 375 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου1 βανίλια
- 7 ασπράδια αυγού
Για το σερβίρισμα
- μαρμελάδα φράουλα
- ζάχαρη άχνη
Ροζέ, Αφρώδες Brachetto με αρώματα τριαντάφυλλου και κόκκινων φρούτων, γλυκιά αίσθηση στο στόμα, ελαφρύ σώμα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Brachetto Castello del Poggio Zonin
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κέικ με ασπράδια και μαρμελάδα φράουλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ και την αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι.
- Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στον κάδο του μίξερ σε τρία μέρη, εναλλάξ με το γάλα. Με μια σπάτουλα μαζεύουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου μετά από κάθε προσθήκη.
- Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια αυγών και τη βανίλια με μεγάλη ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν αφράτες κορυφές.
- Με μια σπάτουλα προσθέτουμε απαλά τα ασπράδια στο μείγμα του κέικ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Δε θα πρέπει να υπάρχουν λευκά σημεία.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 50-55 λεπτά. Επειδή κάθε φούρνος έιναι διαφορετικός τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί το κέικ με ένα μαχαίρι.
- Μπήγουμε το μαχαίρι στο πιο ψηλό σημείο του κέικ, αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά. Απομακρύνουμε το κέικ από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.
- Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και μαρμελάδα φράουλα.