Σάντουιτς: λέξη συνυφασμένη με το γρήγορο, πρόχειρο φαγητό, αυτό που τρως ανάμεσα σε meetings, βιαστικά πάνω από το γραφείο, στο δρόμο πηγαίνοντας από τη μία υποχρέωση στην άλλη.
Στην πραγματικότητα, είναι αυτό που τρως από παιδί στο διάλειμμα στο σχολείο, το φροντιστήριο, στη σχολή. Και συνήθως, περιέχει τα βασικά υλικά: τυρί, κάποιο αλλαντικό ή κάτι πρωτεϊνούχο τέλος πάντων, ντομάτα ή κάποιο άλλο λαχανικό και ίσως κάποια σως.
Όμως το σάντουιτς μπορεί να πάρει αμέτρητες μορφές και να γίνει το πιο ενδιαφέρον και ευέλικτο γεύμα. Μπορεί να αντλήσει έμπνευση από κάθε κουζίνα του κόσμου και κάθε φορά να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό.
Ίσως ήρθε η στιγμή να δεις το σάντουιτς όχι απλώς ως ένα γρήγορο γεύμα, αλλά σαν έναν πραγματικό γαστρονομικό καμβά.
Από τα πολύπλοκα αρώματα ενός βιετναμέζικου banh mi μέχρι τις γλυκό - πικάντικες νότες του ινδικού coronation chicken, οι κουζίνες του κόσμου σου δείχνουν πως ακόμη και κάτι τόσο απλό μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Το μυστικό; Η σωστή ισορροπία γεύσεων και υφών, η έξυπνη επιλογή υλικών και η προσεκτική τοποθέτηση των στρωμάτων.
Αν αξιοποιήσεις υλικά και τεχνικές από κάθε γωνιά του πλανήτη, μπορείς να αναβαθμίσεις το καθημερινό σου σάντουιτς σε κάτι πραγματικά απολαυστικό. Ξέχνα τα άνοστα ψωμιά και τις βαρετές γεμίσεις, εδώ σου δίνουμε μερικές συμβουλές και μία συνταγή για να το κάνεις πράξη.
Ενσωμάτωσε τολμηρές γεύσεις
Το σάντουιτς σου θα απογειωθεί όταν του δώσεις ένα σύνθετο προφίλ γεύσης - αλμυρό, γλυκό, όξινο και πικάντικο, ταυτόχρονα.
Για παράδειγμα, βρες το «γλυκό σημείο» προσθέτοντας μια στρώση μαρμελάδας (ταιριάζει υπέροχα με το αλμυρό στοιχείο), ανάμειξε ένα chutney με κάποιο κρεμώδες τυρί, ή δοκίμασε να προσθέσεις φέτες από φρούτα. Ακόμα και ένα αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο ξηρών καρπών, που θα συνδυάσεις με μαρμελάδα (πάει υπέροχα με μαρμελάδα βερίκοκο), μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό άλειμμα για να προσθέσεις από πάνω ένα ελαφρύ κίτρινο τυρί.
Πρόσθεσε αλμυρές αντιθέσεις, όπως φέτα, μπλε τυρί ή πεκορίνο, αλλαντικά ή ελιές σε άλμη.
Δώσε οξύτητα με λαχανικά τουρσί, λίγες σταγόνες από βαλσαμικό ξύδι, ξύσμα λεμονιού ή μερικές σταγόνες εσπεριδοειδών.
  
Επίλεξε ποικιλία υφών
Φρόντισε να συνδυάζεις στοιχεία με τραγανότητα, με αυτά που έχουν κρεμώδη υφή. Τα τραγανά λαχανικά για παράδειγμα, μαζί με ένα άλειμμα και ένα αφράτο ψωμί προσφέρουν διαφορετικές υφές που κάνουν τη διαφορά.
Ανάμειξε μία γέμιση όπως η αυγοσαλάτα ή η σαλάτα ρεβιθιών (για vegetarian ή vegan εκδοχή) με αμύγδαλο φιλέ ή τραγανά τσιπς πατάτας και θα καταλάβεις τι εννοούμε.
Χρησιμοποίησε στραγγιστό γιαούρτι στις σαλάτες για έξτρα κρεμώδη υφή.
Και ένα ακόμη tip για τις υφές: Αν προσθέσεις στο σάντουιτς φυλλώδη λαχανικά, βούτηξέ τα σε παγωμένο νερό για 15-30 λεπτά και στη συνέχεια στέγνωσε τα καλά πριν τα βάλεις μέσα στο σάντουιτς. Έτσι θα γίνουν πιο τραγανά.
Σκέψου πέρα από τα αλλαντικά
Το σάντουιτς δεν είναι υποχρεωτικό να γεμίζει με αλλαντικά. Είναι ένας λευκός καμβάς, έτοιμος να γεμίσει με ό,τι μπορείς να φανταστείς.
Αντί για τα αλλαντικά λοιπόν, δοκίμασε ψητά μανιτάρια γλασαρισμένα με μέλι και σόγια, καψαλισμένο χαλούμι, σάλτσα κιμά, ψητό κοτόπουλο, ακόμη και ψαρονέφρι που έχει περισσέψει.
Φτιάξε σάντουιτς που αντέχουν στο πέρασμα των ωρών
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από ένα μουλιασμένο σάντουιτς. Χρησιμοποίησε λοιπόν τα υλικά σου έξυπνα για να το αποφύγεις.
Άλειψε μια λεπτή στρώση βουτύρου στο εσωτερικό κάθε φέτας ψωμιού. Αυτό δημιουργεί μια «ασπίδα» που δεν αφήνει τα υγρά (όπως η ντομάτα) να το μουλιάσουν.
Βάλε τη σαλάτα που έχεις φτιάξει (κοτοσαλάτα, τονοσαλάτα ή οτιδήποτε), μέσα σε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού, δημιουργώντας ένα φυσικό «φράγμα» από την υγρασία.
Τύλιξε σφιχτά το σάντουιτς σε αντικολλητικό χαρτί για να κρατήσει το σχήμα του. Αν μπορείς, κόψ’ το λίγο πριν το φας και όχι από την αρχή, για να παραμείνει φρέσκο.
  
Πειραματίσου με σχήματα και μεγέθη
Ανάλογα με τη διάθεσή σου ή την περίσταση, μπορείς να προσαρμόσεις το μέγεθος και το σχήμα του σάντουιτς. Από μικροσκοπικά finger sandwiches, μέχρι μεγάλες μπαγκέτες, ιδέες να έχεις και κάθε φορά θα φτιάχνεις και κάτι διαφορετικό. Από μίνι σάντουιτς σε ψωμί για μπεργκεράκια, μέχρι τετράγωνα χωρίς κόρα για ιαπωνικά sando, μικρές και μεγάλες μπαγκέτες, αρμένικο λαβάς και πάει λέγοντας.
Κλαμπ σάντουιτς με τηγανητό αυγό και κοτoσαλάτα
Αρέπας (Arepas) από τη Βενεζουέλα
Μπαν Μι (Bánh mì) από το Βιετνάμ
        
        Αυγοσαλάτα σε σάντουιτς
        
        Λαχταριστό σάντουιτς με κεφτεδάκια που περίσσεψαν
        
        Αφράτα bao buns σε δύο εκδοχές: Με μοσχάρι και vegan