Όσα γκουρμέ και δημιουργικά εστιατόρια και αν επισκεφτούμε, σε ένα πράγμα γυρίζουμε πάντα: το μαγειρευτό φαγητό, που είναι συνδεδεμένο με αναμνήσεις από την κουζίνα της μαμάς. Εκείνο που είναι γεμάτο γεύση, σε χορταίνει αλλά δεν σε βαραίνει και συνοδεύεται από μια αίσθηση θαλπωρής που τόσο αγαπάς - το ελληνικό comfort food μπορείς να πεις ότι μεταφράζεται σε πιάτα με λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, αρωματικά σουτζουκάκια και κοκκινιστά με μπόλικη σάλτσα!

Επειδή όμως δεν μπορούμε πάντα να τα ετοιμάσουμε με τα χεράκια μιας, στις παρακάτω διευθύνσεις στην Αθήνα δοκιμάζεις μαγειρευτά όπως θα τα έτρωγες σπίτι σου. 

Γράφουν οι: Νάντια Λιαργκόβα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Ειρήνη Πλατανιά, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου

Χέλθυ

Το Χέλθυ της Φρόσως Αλούπη είναι πρωτίστως, εδώ και 29 χρόνια, το καλύτερο μανάβικο των Ιλισίων, αυτό που φέρνει τα πιο φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ξεχωριστά και τα ιδιαίτερα και έχει και ένα ψυγείο με κάποια μικρής παραγωγής τυριά και γιαούρτια και ράφια με τοπικές λιχουδιές, σάλτσες από συνεταιρισμούς, παξιμάδια, αυγά και μέλια. Πρόσφατα, η κόρη της, η Κατερίνα, άνοιξε πλάι στα φρούτα και τα λαχανικά μια μικρή κουζίνα. Μόνη της κάθε πρωί ανοίγει στο χέρι το φύλλο για τη λαχταριστή, μοναδική της τυρόπιτα με το πλούσιο τυρί που σπάει τη μύτη της γειτονιάς όταν ψήνεται μαζί με τα γεμιστά ή όποιο λαδερό της ημέρας που γίνεται ανάρπαστο, μόλις βγει από το φούρνο. Σαν φρέσκια και νέα μαγείρισσα, η Κατερίνα συνδυάζει τα λαχανικά του μαγαζιού σε πρωτότυπες σαλάτες, τέλεια αυτή με το κοτόπουλο, τα κράνμπερις και το μπλε τυρί και μακαρονοσαλάτες όπως οι φαρφάλες με σολομό και κάπαρη, οι πένες με πεκορίνο, σαλάμι αέρος και καλαμπόκι ή οι πένες με κοτόπουλο, μπέικον και μπλε τυρί. Μαζί με τις αγκινάρες, το μπριάμ ή τη γεμιστή γλώσσα ρολό με λαχανικά, θα λαχταρήσεις τα κεκάκια με σοκολάτα και μπανάνα που μόλις βγήκαν καυτά από το φούρνο ή κάποιο από τα ιδιαίτερα γιαούρτια της όπως αυτό με το σοκολατένιο ταχίνι ή αυτό με το μάνγκο και την καρύδα. Αν θελήσεις κάτι να πιεις, κοίτα τριγύρω σου στα καφάσια και όποιο φρούτο σου κλείσει το μάτι, η Κατερίνα θα σου το στίψει σε χυμό. Ε.Π. 

Χέλθυ. Γρηγορίου Αυξεντίου 4, Ιλίσια, τηλ. 210-77.72.015

Ραμόνα

Ραμόνα

Εκεί στην Καλλιθέα έχει πολλά κρυφά διαμαντάκια είναι η αλήθεια. Και ένα από αυτά, ίσως και το πιο κρυφό να είναι η Ραμόνα, που αν δεν είσαι και πολύ παρατηρητικός δεν θα προσέξεις καν, διασχίζοντας τον δρόμο στον οποίο είναι τοποθετημένη. Αφού βέβαια είναι υπόγεια και κατεβαίνεις μερικά σκαλιά, πριν βρεθείς σε ένα ζεστό κουτούκι που μοσχοβολά σπιτικό φαγητό. Το βλέμμα σου θα τραβήξουν τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια που δεσπόζουν στο βάθος, ενώ ο ήχος από τα ποτήρια με το κρασί που τσουγκρίζουν θα γεμίσει την ψυχή σου. Ο κατάλογος βασίζεται σε απλά, ελληνικά μαγειρευτά σαν αυτά της μαμάς και, φυσικά, δεν λείπουν τα ψητά και τα γύρω-γύρω, όπως κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές, τζατζίκι, τυροκαυτερή, φέτα σε τραγανό φύλλο με μέλι και σουσάμι, τυροπιτάρι - όνειρο κλπ. Θα έλεγα να κινηθείς παραδοσιακά και να πάρεις για αρχή χωριάτικη ή ντάκο, μερικά ορεκτικά που είναι must σε τέτοια μέρη και για κυρίως σίγουρα κάποιο μαγειρευτό. Οι μερίδες δε, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Εκεί έφαγα ίσως τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που έχω δοκιμάσει, ενώ αξίζουν πολύ και οι λαχανοντολμάδες. Ζουμερό και νόστιμο είναι και το σουβλάκι κοτόπουλο σε μερίδα με ωραίες τηγανητές πατάτες, αλλά επειδή νομίζω ότι οι σάλτσες είναι το φόρτε τους, μην χάσεις και τους μελωμένους γίγαντες. Γ.Π.

Ραμόνα. Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ. 210-95.15.952

Το Δίπορτο

Το Δίπορτο δεν είναι άλλη μια παλιά αθηναϊκή ταβέρνα, όσο κι αν είναι η επιτομή της. Είναι κάτι σαν τις Πυραμίδες της Αιγύπτου αλλά στο πιο ολοζώντανό τους. Εκεί όπου το ημίφως και η αγκαλιά της γης συντηρούν ανέγγιχτα 150 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Πάνε κοντά 30 χρόνια που ο κύριος Δημήτρης, Μήτσος για το πολυπληθές κοινό των θαυμαστών του, ανέλαβε από μπακαλόγατος-αφεντικό, την «υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισιές» αν αληθεύει ο αστικός μύθος που θέλει τον Κ. Βάρναλη να εμπνέεται εδώ το γνωστό ποίημά του. Άρχοντας και σοφός γκουρού, πριν από μάγειρας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, πάντα με τη λευκή ποδιά και το περιποιημένο μουστάκι του, ο Μήτσος διευθύνει τον υπόγειο πλανήτη του με τη μαεστρία ενός Φον Κάραγιαν, αυστηρός όπου πρέπει, μαλακός όπου αγαπάει, σιωπηλός όταν χρειάζεται, λαλίστατος όταν χαλαρώνει, με άγρυπνο το γερακίσιο του μάτι, να προλάβει τις στραβές, τα έκτροπα, τις παρεξηγήσεις, να διασφαλίσει την καλοπέραση του πιο ετερόκλιτου κοινού, όπου στο ίδιο τραπέζι συνευρίσκονται οι παρακμιακές περσόνες της αγοράς, μη μου άπτου κυρίες των βορείων προαστείων, εναλλακτικοί και διάσημοι καλλιτέχνες, πρωθυπουργοί και νιόβγαλτα πιτσιρίκια, δισσεκατομυριούχοι επιχειρηματίες της υψηλότερης γκάμας και η αλκοολική χόμλες της γειτονιάς, εσύ κι εγώ πλάι στη νορβηγέζα τουρίστρια που ποθεί να οσμιστεί το αληθινό άρωμα μιας παρελθούσας ελληνικότητας, που πίνει ακόμα ρετσίνα τεφαρίκι από τον κατρούτσο. Εδώ δεν θα παραγγείλεις. Θα σου φέρουν το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι, τη διάσημη ρεβυθάδα, γιαχνί με τα λαχανικά της κάθε εποχής, μοσχαρόσουπα, χόρτα ζεστά και λεμονάτα και μια μαγική χωριάτικη στην εποχή της, ό,τι μικρό ψαράκι διαθέτει η ημέρα της αγοράς, στη σχάρα, μοσχαρόσουπα με κριθαράκι και σέλινο, τηγανητό μπακαλιάρο, φασολάδα. Η κλασική Ελλάδα πριν τον Τσελεμεντέ, μαγειρεμένη απαράλλακτα, ταβερνιάρικα και όχι σπιτικά - όπως έχουν γράψει πολλοί. Γεύση από πολύ παλιά, αληθινά, φρεσκότατα υλικά. Ε.Π.

Το Δίπορτο. Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα, τηλ. 210-32.11.463

Ταβέρνα Οικονόμου

Ταβέρνα Οικονόμου

Ταβέρνα Οικονόμου

Έξω από την ταβέρνα - εστιατόριο (όπως θέλεις πες το) του Οικονόμου δεσπόζουν τα ελαιόδεντρα που κοσμούν το πεζοδρόμιο, δίπλα στα εξωτερικά τραπεζάκια του, στρωμένα με λευκό τραπεζομάντιλο και συνοδευόμενα από ξύλινες καρέκλες. Μπαίνοντας, οι μυρωδιές από το ζεστό φαγητό αυτομάτως σου ζεσταίνουν την ψυχή. Το βλέμμα σου θα τραβήξει το χαρακτηριστικό κεραμιδί πλακάκι και η συλλογή με τα έργα του Φασιανού που στέκονται στον τοίχο πάνω από τα τραπέζια. Ολόκληρο το εστιατόριο του Οικονόμου μοιάζει σαν ταξίδι στον χρόνο και σαν μία φωτογραφία σε σέπια, που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου. Έχουν κάποια σταθερά πιάτα, όμως πολλά αλλάζουν. Μπάμιες, για παράδειγμα, θα έχουν το καλοκαίρι, όταν θα είναι φρέσκιες, όπως και μελιτζάνες, κολοκύθι κλπ. Αυτή την εποχή αξίζει να φας τους υπέροχους και τεράστιους λαχανοντολμάδες που είναι σαν τους σπιτικούς, αλλά και τους γίγαντες. Γενικώς, θα βρεις μαγειρευτά, πίτες και καλό κρασί. Και η ατμόσφαιρα απλά τέλεια. Γ.Π.

Ταβέρνα Οικονόμου Κυδαντίδων 32, Πετράλωνα, τηλ. 210-34.67.555

Ολύμπιον

Στο νούμερο 9 της οδού Αναπαύσεως στο Μετς, βρίσκουμε το Ολύμπιον, ένα οικογενειακό εστιατόριο που προσωπικά θεωρώ την επιτομή αυτού που λέμε Μαγειρείο, αφού όλοι θα θέλαμε να το έχουμε στη γειτονιά μας για να είμαστε ξένοιαστοι, πως δεν πειράζει που δεν μαγειρέψαμε σήμερα, αφού το έκανε το Ολύμπιον για εμάς. Ανοιχτό από το νωρίς το πρωί για καφέ, σερβίρουν από τις 12 ούζο με μεζέ κι ό,τι μαγειρευτό τραβά η όρεξη. Αλλιώς το παίρνεις μαζί σου πακέτο. Εδώ μαγειρεύουν απλά, σπιτικά, νόστιμα και οικονομικά, όλα σχεδόν τα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, από παστίτσιο μουσακάδες, ρεβιθάδες με μελιτζάνα, μοσχαράκι λεμονάτο και κοκκινιστό, λαχανοντολμάδες, εξαιρετικούς κεφτέδες και μπιφτέκια, μέχρι και ψαράκι ημέρας και χόρτα και σαλάτες, ακόμη και γλυκά. Ι.Σ.

Ολύμπιον. Αναπαύσεως 9, Μετς, τηλ. 210-92.44.388

Φιλίππου

Το εστιατόριο Φιλίππου στο Κολωνάκι, με σχεδόν έναν αιώνα ιστορίας, αφού ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1923, είναι από τις πιο σταθερές αξίες αυτής της πόλης. Στα περιποιημένα τραπέζια του, με τα λευκά τραπεζομάντιλα που δεν έλειψαν ποτέ, πρέπει να έχει φάει έστω και μία φορά όλη η Αθήνα και μετά πάντα θα βρεις μια ευκαιρία να επιστρέψεις, για να δοκιμάσεις αυτά τα ωραία μαγειρευτά του. Το μενού εδώ δεν κρύβει εκπλήξεις, έχει όλα όσα φαντάζεσαι ότι μπορείς να βρεις σε ένα εστιατόριο με κλασική ελληνική κουζίνα: από τα μπιφτέκια, τις μπριζόλες, τη φάβα, μέχρι το λεμονάτο, το μπριάμ, το πρασόρυζο και το παστίτσιο. Γενικά τα μαγειρευτά και τα λαδερά του είναι και τα πιο δυνατά του χαρτιά, φτιαγμένα με μαεστρία και πολύ νόστιμα, έχουν γεύση σχεδόν σπιτική, που θα σε κερδίσει από την πρώτη μπουκιά. Μ.Σ.

Φιλίππου. Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ. 210-72.16.390

Παλιά Φάβα 

Παλιά Φάβα

Στην Παλιά Φάβα του Παλαιού Φαλήρου η Ντίνα Χαρίση μεγαλούργησε. Με μια οικιακή ηλεκτρική κουζίνα στην αρχή, ψησταριά με κάρβουνο, μπουκάλες υγραερίου και όλο το παραδοσιακό συνταγολόγιο της ελληνικής κουζίνας, όπως το διδάχτηκε μέσα από τα βιβλία της Σοφίας Σκούρα - της δικής της δασκάλας και θεάς -, φουλάρισε τα δικά της γκάζια και το τερμάτισε. Δεν λυπήθηκε το έξοδο της καλής πρώτης ύλης, δεν τσιγκουνεύτηκε ποτέ την ποιότητα, ούτε την ποσότητα στα πιάτα. Οι κατσαρόλες της πήραν φωτιά και από κει μέσα ξεκίνησαν να βγαίνουν μικρά καθημερινά θαύματα, που δεν μιλούσαν μόνο στους ουρανίσκους αλλά και στις καρδιές του κόσμου. Πρόσφατα, η Παλιά Φάβα γύρισε σελίδα και η Ντίνα δεν είναι πια μόνη της, έχει συνεταίρους στο μαγαζί και συνοδοιπόρο στην κουζίνα τον Νίκο Ευσταθόπουλο, ένα νέο αλλά πολύ έμπειρο παιδί, με γνώση, ήθος και όραμα, που σέβεται το ύφος και την ιστορία του μαγαζιού. Ο Νίκος βέβαια, αντιμετωπίζει με τεράστιο σεβασμό τη μαγειρική της Ντίνας, ακούει τις συμβουλές της και κάνει ήπιες αλλαγές στις συνταγές, για ελαφρύτερο και πιο φίνο αποτέλεσμα. Από τα διάσημα σουτζουκάκια της Παλιάς Φάβας, για παράδειγμα, αφαίρεσε το τηγάνι και τα ψήνει στο φούρνο, ενώ πρόσθεσε φρέσκα αρώματα στη σάλτσα με την προσθήκη mirepoix (μια γαλλική μαγειρική βάση λαχανικών, αποτελούμενη από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλινο). Ι.Σ.

Παλιά Φάβα. Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-93.11.994

Γιουβετσάκια

Η ταβέρνα της Γλυφάδας είναι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των καλοφαγάδων αυτής της πόλης. Κρυμμένη σχεδόν σε ένα στενάκι της Άνω Γλυφάδας, έχει μια ολάνθιστη αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες και μια ζεστή σάλα για τον χειμώνα, διακοσμημένη ολόγυρα με αφίσες και φωτογραφίες από τους διάσημους πελάτες που έχουν περάσει από τα τραπέζια της. Για να εξασφαλίσεις ότι θα βρεις τραπέζι δε, η κράτηση είναι απαραίτητη. Εδώ οι πρώτες ύλες είναι πάντα ποιοτικές, προσεκτικά επιλεγμένες και ακολουθούν την εποχή, δίνοντας πιάτα σταθερά νόστιμα. Ανάμεσά τους δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τους μπαμπάτσικους λαχανοντολμάδες που είναι από τα πιο κλασικά φθινοπωρινά - χειμωνιάτικα πιάτα, το κρασάτο κόκορα με την ωραία του σάλτσα, αλλά και τις μελιτζάνες με φέτα στον φούρνο που φτιάχνουν για όσο ακόμη υπάρχουν μελιτζάνες στην αγορά. Πολύ ωραίες και οι σαλάτες εποχής, με βραστά λαχανικά. Μ.Σ.

Γιουβετσάκια. Ιθώμης 20 & Μορέως, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210-96.48.081

Λόντζα της Γειτονιάς

Λόντζα

Λόντζα

Θέλεις σπιτικό φαγητό που θα έτρωγες στο τσακ μπαμ από τα χεράκια της μαμάς ή και της γιαγιάς σου, αλλά βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα κάπου στα στενά των Εξαρχείων; Ο προορισμός είναι ένας και λέγεται Λόντζα της Γειτονιάς. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή ενώ κάθε μέρα θα βρεις ένα διαφορετικό πιάτο ημέρας. Από κάποια παραδοσιακή πίτα μέχρι μία ζεστή σουπίτσα τον χειμώνα ή κάτι σπιτικό μαμαδίστικο οποιαδήποτε στιγμή. Κάποια - απλά και απέριττα - όμως παραμένουν σταθερά. Οι Θρακιώτικες χυλοπίτες με τριμμένη φέτα Μεσσηνίας, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και βιολογικό μπούκοβο από το Λεωνιδίο, τα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και τα αυγά μάτια με πατάτες είναι κάποια από αυτά. Όπως και το balik ekmek, ένα σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι σε βουτυρωμένο χωριάτικο ψωμί, σκέτο λουκούμι. Τρως γρήγορα, αλλά σπιτικά και όχι επιλέγοντας άλλη μία σφολιάτα που πέτυχες στο δρόμο και καταβρόχθησες γιατί πεινούσες και δεν είχες χρόνο. Και με ένα 10-15άρι έχεις χορτάσει μαζί και με παρέα. Γ.Π.

Λόντζα της Γειτονιάς. Χαριλάου Τρικούπη 76 και Ερεσσού, τηλ. 210-36.12.334

Κανέλλα

Η Κανέλλα στο Γκάζι έχει εκείνο το φαγητό που λαχταράς μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Πρόκειται για ένα γνήσιο στέκι καλλιτεχνών λόγω τποθεσίας και θα το βρεις να λειτουργεί από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργα το βράδυ. Έχει μαγειρευτά, πιάτα της σχάρας καθώς και πολύ νόστιμα ορεκτικά. Σίγουρα να παραγγείλεις πανσετάκια καραμελωμένα και μυρωδάτα σουτζουκάκια, ενώ φρόντισε να μη φουσκώσεις τελείως καθώς όλα τα γεύματα κλείνουν με μωσαϊκό, το οποίο αξίζει την προσοχή σου. Αν έχει καλή μέρα σου συνιστώ να πιάσεις θέση στα τραπεζάκια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο. Β.Π.

Κανέλλα. Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, τηλ. 210-34.76.320

Στου Λου

Στου Λου

Στου Λου

Μας συστήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και ένα είναι σίγουρο: ότι ο Λου, κατά κόσμον, Αλέξης Λουμιώτης αγαπά το καλό, ελληνικό, μαγειρευτό φαγητό. Στο εστιατόριό του στον Κεραμεικό θα έχεις να επιλέξεις μέσα από έναν κατάλογο που μετρά μεν μόλις μία σελίδα, αλλά για εμένα προσωπικά καταφέρνει να είναι τόσο πλούσιος, όσο χρειάζεται, αφού έχει ενδιαφέρουσες επιλογές σε ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα τον κοκκινιστό κόκκορα με χυλοπιτάκι που είναι του ονείρου και σερβίρεται με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα, ένα από τα πιο μελωμένα ιμάμ, και τα ιδιαίτερα μακαρόνια με κιμά προβατίνας, στάκα, μετσοβόνε και μοσχοκάρυδο. Και κάπως έτσι, δημιουργούνται πιάτα που καταφέρνουν να παντρεύουν την κλασική, σπιτική προσέγγιση στο φαγητό, με τις σύγχρονες πινελιές. Πάντα με βάση την εποχικότητα και την ελληνική πρώτη ύλη. Μαζί θα απολαύσεις και ένα από τα κρασιά που θα βγουν από το πλούσιο κελάρι του Λου, που μετρά πάνω από 200 ετικέτες! Ένα συν ακόμη και για την ατμόσφαιρα, σε έναν ζεστό χώρο όπου κυριαρχεί το ξύλο, η αισθητική που ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία συνδυασμού παλιού και σύγχρονου και βέβαια, η πλούσια κάβα που βρίσκεται στο βάθος. Γ.Π.

Στου Λου. Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 104, Αθήνα, τηλ. 210-44.49.362

Παρνασσός

Το αγαπημένο μου μαγειρείο βρίσκεται στη γειτονιά που μεγάλωσα και δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μαγαζί του Παναγιώτη, στη μικρή πλατεία πίσω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα της Καλλιρρόης. Εκεί πηγαίνουμε με τους γονείς μου όταν δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι ή πάω κυρίως εγώ όταν λιλγουρεύομαι μακαρόνια με κιμά, μοσχαρίσιο συκωτάκι με πατάτες και σουτζουκάκια με ρύζι. Όλα φτιάχνονται με πολλή αγάπη από τον ίδιο και τη μητέρα του για αυτό και ό,τι κι αν επιλέξεις θα σου θυμίσει μαμαδίστικες και απολαυστικές γεύσεις. Στο μαγαζί πάντα θα συναντήσεις τον Παναγιώτη να σε περιμένει στην είσοδο, έτοιμος να σου πει τι έχει το μενού σήμερα και τον Φώτη που βοηθάει στα πάντα, ενώ με όλα τα πιάτα έρχεται φρέσκο ψωμί με τραγανή κόρα από το φούρνο της γειτονιάς. Το χειμώνα είναι πολύ όμορφα να κάτσεις μέσα και να χαζεύεις το δρόμο από τα μεγάλα παράθυρα, ενώ φρόντισε να πας νωρίς γιατί το φαγητό πίστεψέ με, από προσωπική εμπειρία μιλάω, τελειώνει γρήγορα. Β.Π. 

Παρνασσός. Μεναίχμου 2, Αθήνα, τηλ. 210-92.15.798

Καλοπούλα

Καλοπούλα

Μαγειρευτό στα βουνά έχεις φάει; Το Αισθητικό Δάσος Υμηττού και το αναψυκτήριο που εμφανίζεται σαν όαση εντός του, η Καλοπούλα, αποτελούν αυτόν τον θησαυρό μέσα στην πόλη που σε κάνει πραγματικά να ξεχνάς που βρίσκεσαι. Εκεί, το ρολόι σταματάει, όπως και ο θόρυβος της κίνησης, ενώ μυρωδιές από ζεστό, σπιτικό φαγητό πλανιούνται στον αέρα. Οι επιλογές είναι λίγες και καλές και πάνω απ’ όλα σπιτικές, ενώ θα τις δεις εύκολα στο μαυροπίνακα όπου γράφονται με λευκή κιμωλία. Μία γενναία μερίδα από τους πιο νόστιμους, μελωμένους γίγαντες που έχεις δοκιμάσει, μπαμπάτσικα τηγανητά κεφτεδάκια, χωριάτικη σαλάτα που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι, μυρωδάτος καγιανάς, σαγανάκι τυρί, παραδοσιακή σπανακόπιτα και το must σπετζοφάι. Γ.Π. 

Καλοπούλα. Αισθητικό Δάσος Καισαριανής, τηλ. 694-88.31.009

Μπουκιά & Συχώριο

Αν κάποιος ξέρει από καλό, σπιτικό φαγητό όσο λίγοι, αυτός είναι αναμφίβολα ο Ηλίας Μαμαλάκης. Για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα, φέρνει αυτές τις παραδοσιακές γεύσεις στην πόρτα όσων μένουν στα βόρεια προάστια ή όσων μπορούν να περάσουν από τα δύο καταστήματα «Μπουκιά και Συχώριο» στην Κηφισιά και το Ψυχικό. Τι δοκιμάζεις εδώ; Φρεσκομαγειρεμένα φαγητά με παραδοσιακές συνταγές, από διαλεχτές πρώτες ύλες, εποχικά υλικά και κάθε μέρα διαφορετικό μενού - σωστό μαγειρείο δηλαδή. Ανάμεσα στα πολύ ωραία που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς είναι τα γεμιστά, οι γίγαντες, ο αρακάς (ναι, με τα λαδερά το έχουν πολύ), αλλά και τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο που είναι βάλσαμο τις κρύες μέρες. Μην παραλείψεις να πάρεις και ένα κομμάτι από τον σιμιγδαλένιο χαλβά, για γλυκάκι μετά το φαγητό. Μ.Σ.

Μπουκιά και Συχώριο. Λεωφ. Κηφισίας 361, Κηφισιά, τηλ. 210-80.00.110 / Σολωμού 2, Νέο Ψυχικό, τηλ. 211-41.14.040

Προκομένες

Προκομένες

Προκομένες

Έχει η Γλυφάδα κλασικό μαγειρείο; Ναι, και μάλιστα στο κέντρο της, απέναντι από την πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου. Οι Προκομένες είναι ένα αυθεντικό μαγειρείο, με μια μεγάλη βιτρίνα όπου μέσα βλέπεις ταψιά γεμάτα μαγειρευτά και λαδερά, φτιαγμένα με κλασικές συνταγές. Τι τους κάνει να ξεχωρίζουν; Αφενός οι νόστιμες γεύσεις και αφετέρου ότι σε πολλά από τα πιάτα τους χρησιμοποιούν βιολογικά και ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα, όπως βιολογικά φασόλια βανίλιες, βιολογικά αυγά και κοτόπουλο, φακές Εγκλουβής, γίγαντες από την Γκούρα, φάβα Φενεού, γραβιέρα και ανθότυρο Νάξου. Όσο για τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις εδώ, θα σε ξεκινήσω από τα γεμιστά τους με ρύζι και μυρωδικά που είναι πραγματικά πεντανόστιμα, τις μελιτζάνες με φέτα στον φούρνο και το μπριάμ για όσο ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά αυτά τα λαχανικά και μετά θα σου έλεγα να δοκιμάσεις λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, μακαρόνια με κιμά που θα ορκιζόσουν ότι είναι ίδια με της μαμάς σου, ένα πληθωρικό κομμάτι παστίτσιο με τέλεια μπεσαμέλ, αλλά και κοτόσουπα με βιολογικό κοτόπουλο Σπάρτης και λαχανικά. Μ.Σ.

Προκομένες. Άλσους 7, Γλυφάδα, τηλ. 210-89.85.996

Κίτσουλας

Ξέρω κόσμο, ακόμα και μεγάλους ανθρώπους που μαγειρεύουν καθημερινά, που όταν δεν προλαβαίνουν ή όταν θέλουν να φάνε κάτι απέξω, επιλέγουν τον Κίτσουλα για τα μαγειρευτά του. Από το 1946, παρακαλώ, ο Κίτσουλας έχει ταίσει κόσμο και κοσμάκη. Διότι, πώς να το κάνουμε; H φασολάδα του είναι καταπληκτική. H ρεβιθάδα του βαθιά νόστιμη και χυλωμένη. Οι λαχανοντολμάδες του αξέχαστοι. Το αρνάκι φούρνου και ο κόκορας μακαρονάδα του ονείρου. Στρώνει τραπέζια από νωρίς και δίνει και στο σπίτι. Σημείωσε μόνο ότι τις Δευτέρες είναι κλειστός. Ν.Λ.

Κίτσουλας. Φιλικής Εταιρείας 25Δ, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.14.798