Όπως και να τα πούμε, πρόκειται για ένα πεντανόστιμο κέρασμα, που κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί, γι’ αυτό αξίζει να τα φτιάξουμε τις γιορτές. Η συνταγή είναι διπλοδοκιμασμένη και αρκετή να κεραστεί ένας λόχος… 

Υλικά

για 70 κομμάτια 

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
  • 175 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 125 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

Για το σιρόπι

  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 1 lt νερό
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • ½ λεμόνι (χυμό και φλούδα)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το σιρόπι

  1. Για τα σεκέρ παρέ πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, ανακατεύοντας τη μέσα σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού, τη βανιλίνη και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εκτός φωτιάς.

Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες

  1. Προσαρμόζουμε στο μίξερ τους γάντζους και ανακατεύουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο σε καυτό τηγάνι και το προσθέτουμε έτσι όπως είναι καυτό στο μείγμα με το αλεύρι.
  3. Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και σταδιακά προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά. Όταν πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά.
  5. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης ίση με 28-30 γρ. και πλάθουμε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι.
  6. Τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και τα αραδιάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί δεν θέλουμε να κολλήσουν όταν θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  7. Στο τέλος μπήγουμε στο κέντρο του καθενός από 1 αμύγδαλο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.

Σιροπιάζουμε και απολαμβάνουμε

  1. Βγάζουμε τα σεκέρ παρέ ζεστά από τον φούρνο και τα ρίχνουμε λίγα - λίγα σε δόσεις στο κρύο σιρόπι, όπου τα αφήνουμε να ποτίσουν για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.
  2. Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας τα αποσύρουμε από το σιρόπι και τα βγάζουμε σε ταψί ή σχάρα.
  3. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τα σεκέρ παρέ είναι έτοιμα για σερβίρισμα!