Όπως και να τα πούμε, πρόκειται για ένα πεντανόστιμο κέρασμα, που κανένας δεν μπορεί να τους αντισταθεί, γι’ αυτό αξίζει να τα φτιάξουμε τις γιορτές. Η συνταγή είναι διπλοδοκιμασμένη και αρκετή να κεραστεί ένας λόχος…
Υλικά
για 70 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 175 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 125 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Για το σιρόπι
- 1.200 γρ. ζάχαρη
- 1 lt νερό
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- ½ λεμόνι (χυμό και φλούδα)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το σιρόπι
- Για τα σεκέρ παρέ πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, ανακατεύοντας τη μέσα σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, πάνω σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού, τη βανιλίνη και βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εκτός φωτιάς.
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες
- Προσαρμόζουμε στο μίξερ τους γάντζους και ανακατεύουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε καυτό τηγάνι και το προσθέτουμε έτσι όπως είναι καυτό στο μείγμα με το αλεύρι.
- Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και σταδιακά προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά. Όταν πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψιά.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης ίση με 28-30 γρ. και πλάθουμε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι.
- Τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και τα αραδιάζουμε στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί δεν θέλουμε να κολλήσουν όταν θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.
- Στο τέλος μπήγουμε στο κέντρο του καθενός από 1 αμύγδαλο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά.
Σιροπιάζουμε και απολαμβάνουμε
- Βγάζουμε τα σεκέρ παρέ ζεστά από τον φούρνο και τα ρίχνουμε λίγα - λίγα σε δόσεις στο κρύο σιρόπι, όπου τα αφήνουμε να ποτίσουν για 1-2 λεπτά, γυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο.
- Με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας τα αποσύρουμε από το σιρόπι και τα βγάζουμε σε ταψί ή σχάρα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τα σεκέρ παρέ είναι έτοιμα για σερβίρισμα!
Ιωάννα Σταμούλου