
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 350 ml νερό χλιαρό
- 12 γρ. μαγιά ξηρή
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το μπολ
- λίγη ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το ζαχαρόνερο και το τελείωμα
- 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- λίγο ελαιόλαδο
- σουσάμι λευκό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη λαγάνα χωρίς μίξερ ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Περιμένουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Αφού βεβαιωθούμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα πρέπει να δημιουργηθούν στην επιφάνειά της φυσαλίδες) προσθέτουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά.
- Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε και το αλάτι. Δεν πρέπει να το προσθέσουμε από την αρχή διότι μπορεί να μας καταστρέψει τη μαγιά.
- Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Αν η ζύμη κολλάει ακόμη στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι και ξαναζυμώνουμε.
- Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε εκεί μέσα το ζυμάρι μας. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το πάνω μέρος της ζύμης, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ½ ώρα μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την απλώνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Την πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε στο μέγεθος που έχει και το ταψί του φούρνου. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη. Αλείφουμε τη λαγάνα με το ζαχαρόνερο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Περιμένουμε 20 λεπτά να φουσκώσει η λαγάνα μας και τότε ξεκινάμε να βουτάμε τα δάχτυλα μας στο ελαιόλαδο και να την πιέζουμε κάνοντας δαχτυλιές για να πάρει το χαρακτηριστικό σχήμα της.
- Ψήνουμε στους 220°C στον αέρα για 15 λεπτά.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε τη λαγάνα μας ακόμη πιο λεπτή ή να τη χωρίσουμε σε δύο κομμάτια.