Υλικά

Για τη βάση

  • 340 γρ. κρακεράκια χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. καρυδόψιχα ή pecan
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1½ φλ. πουρές κολοκύθας (σπιτικός ή από κονσέρβα)
  • ¾ φλ. sour cream
  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή
  • ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. μπαχάρι (προαιρετικά)
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 2 κρόκοι αυγών, μεγάλοι

Για την επικάλυψη

  • 120 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
  • 1-2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ξεκινάμε από τη βάση

  1. Για την τάρτα κολοκύθας χωρίς γλουτένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και στρώνουμε στον πάτο μίας στρογγυλής φόρμα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 23 εκ., ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Βάζουμε τα κρακεράκια στον πολυκόφτη, μαζί με τα καρύδια και χτυπάμε καλά, να γίνουν σκόνη.
  3. Μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που θυμίζει βρεγμένη άμμο.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και πιέζουμε, για να καλύψουμε τον πάτο και τα πλαϊνά (σε ύψος περίπου 5 εκ.), σχηματίζοντας τη βάση της τάρτας.
  5. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 10 λεπτά και στη συνέχεια βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  1. Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας τακτικά για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα και να αποκτήσει ένα άρωμα που θυμίζει ξηρούς καρπούς.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το βούτυρο σε μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
  4. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190οC και βάζουμε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου στη μεσαία σχάρα.
  5. Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και των μπαχαρικών τον πουρέ κολοκύθας, τη sour cream, την καστανή ζάχαρη και την άχνη, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το αυγό, τους κρόκους, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Ψήνουμε την τάρτα

  1. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στη βάση.
  2. Βάζουμε τη φόρμα μέσα στο ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 190°C. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη.
  3. Αποσύρουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 1 ώρα.

Για την επικάλυψη

  1. Βάζουμε σε μπολ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια, 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε για 1 λεπτό με μίξερ χειρός σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα, που κάνει κορυφές.
  3. Ξεφορμάρουμε την τάρτα, μεταφέρουμε σε πιατέλα και απλώνουμε επάνω την κρέμα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.