Πρόκειται στην ουσία για μια τάρτα με τραγανή βουτυρένια βάση και απαλή γέμιση από κολοκύθα, αρωματισμένη με κανέλα, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο. Είναι εύκολη στην εκτέλεση, αρωματική και νόστιμη και ταιριάζει σε κάθε φθινοπωρινό ή γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Για τη βάση

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 60-70 ml νερό παγωμένο

Για τη γέμιση

  • 450 γρ. πουρέ κολοκύθας (από ψημένη ή βρασμένη κολοκύθα, καλά στραγγισμένη και πολτοποιημένη)
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. γαρίφαλο
  • αλάτι
  • 3-4 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • σαντιγί για το σερβίρισμα

Λευκό Gewurztraminer όψιμου τρύγου με αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, με κομψή αίσθηση γλυκύτητας και μεγάλη διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Fronholz Vendanges Tardives Domaine Ostertag

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την pumpkin pie ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό, όσο χρειάζεται για να ενωθεί η ζύμη. Πλάθουμε σε δίσκο, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
  5. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι, καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και βάζουμε από πάνω βάρη, όπως όσπρια ή ειδικά βαρίδια για τάρτα και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε τα βάρη και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη.
  7. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας με τη ζάχαρη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη βανίλια, μέχρι να γίνει λείο μείγμα. Σιγουρευόμαστε ότι ο πουρές κολοκύθας είναι πολύ πηχτός και λείος.
  8. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στη μισοψημένη βάση και ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί αλλά να παραμένει ελαφρώς μαλακή στο κέντρο. Αν η επιφάνεια πάρει πολύ χρώμα, τη σκεπάζουμε ελαφρά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή αλουμινόχαρτο.
  9. Τη βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε. Σερβίρεται σκέτη, με λίγη σαντιγί ή παγωτό βανίλια.