Η λαμπροκουλούρα είναι το γιορτινό ψωμί της Λαμπρής, συνήθως μια στρογγυλή, φουσκωτή πλεκτή κουλούρα. Φτιάχνεται με εκλεκτές πρώτες ύλες όπως αυγά, γάλα, γιαούρτι και βούτυρο. Παρασκευάζεται πάντα με λευκό αλεύρι, περιέχει ζάχαρη και βασικά θυμίζει ένα άγλυκο τσουρέκι, τόσο στην υφή όσο και στα αρώματα, όπως η μαστίχα, το μαχλέπι, ο γλυκάνισος, η κανέλα αλλά και ξύσμα εσπεριδοειδών. Η ζύμη μπορεί να γίνει με λάδι ή βούτυρο, ενώ συχνά προστίθενται ξηροί καρποί και σπόροι, όπως σουσάμι, για γεύση και καλοτυχία. Συχνά τη διακοσμούν περίτεχνα με σχέδια από ζυμάρι, ξηρούς καρπούς, σουσάμι και, φυσικά, βαμμένα αυγά!

 

Υλικά

για 1 μεγάλη λαμπροκουλούρα

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη μαζί με 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό χλιαρό 
  • 300 ml γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 
  • λίγο ελαιόλαδο για το λάδωμα των χεριών και του μπολ
  • σουσάμι
  • κόκκινο αυγό (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη λαμπροκουλούρα, στον κάδο του μίξερ θρυμματίζουμε τη μαγιά με τα χέρια και στη συνέχεια τη διαλύουμε στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με το χέρι. 
  2. Ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα 2 κ.γ. από τη ζάχαρη και περίπου 6 κ.σ. από το σκληρό αλεύρι μέχρι το μείγμα μας να γίνει πηκτό σαν χυλός και λείο. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε περίπου 20 λεπτά σε ζεστό σημείο, ώστε σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  3. Χτυπάμε τα δύο αυγά σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. 
  4. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα δύο αλεύρια με τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  5. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα της μαγιάς στον κάδο του μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  6. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα σιγά-σιγά το γάλα ενώ ανακατεύουμε. 
  7. Αλλάζουμε στο μίξερ το σύρμα με το εξάρτημα του γάντζου για να ζυμώσουμε και σταδιακά προσθέτουμε μέσα στο μείγμα της μαγιάς το μείγμα των αλεύρων, ενώ ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να το πάρει όλο. Δυναμώνουμε την ταχύτητα σε πιο έντονη και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λεία, ελαστική και εύπλαστη.
  8. Λαδώνουμε τα χέρια μας και πιάνουμε τη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε μέσα σε μεγάλο λαδωμένο μπολ ή λεκάνη. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Ντύνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (το στρογγυλό ταψί θα κρατήσει καλύτερα το σχήμα της λαμπροκουλούρας αλλά πρέπει να έχει διάμετρο περίπου 35 εκ., για να έχει περιθώριο να φουσκώσει, εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μια κοινή λαμαρίνα του φούρνου στην οποία στρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
  10. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη μας και κόβουμε περίπου το 1/3 αυτής, το οποίο αργότερα θα χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε το ψωμί μας. Το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο.
  11. Την υπόλοιπη ζύμη τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και με αυτά πλάθουμε χοντρά κορδόνια ίσου πάχους και μήκους. Το ένα από αυτό (που θα είναι το μεσαίο στο πλέξιμο) το κυλάμε σε σουσάμι ώστε να καλυφθεί τελείως. Τα πλέκουμε ξεκινώντας από το κέντρο, πρώτα προς τη μια κατεύθυνση και μετά προς την άλλη (αυτό το κάνουμε για ευκολία και για να μείνει όμορφο το σχήμα) μέχρι να σχηματιστεί μεγάλο πλεχτό κορδόνι. Το κλείνουμε ώστε να σχηματιστεί κουλούρα και την τοποθετούμε στο ταψί που ετοιμάσαμε. 
  12. Πλάθουμε 4 λεπτά κορδόνια με το ζυμάρι που φυλάξαμε για τη διακόσμηση τα οποία κυλάμε στο σουσάμι.  Τα πλέκουμε ανά δύο και με αυτά σχηματίζουμε σταυρό που τοποθετούμε στο κέντρο της κουλούρας μας. Στο κέντρο χώνουμε το αυγό, αν θέλουμε. 
  13. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  14. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
  15. Χτυπάμε το τρίτο αυγό σε ένα μπολ και με αυτό αλείφουμε καλά τη λαμπροκουλούρα μας.
  16. Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αν αρχίσει να παίρνει χρώμα νωρίτερα, τη σκεπάζουμε χαλαρά με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή αλουμινόχαρτο. Αφού τη βγάλουμε από τον φούρνο τη βγάζουμε από το ταψί και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.