Λαδένια, η πίτα της Κιμώλου
Υλικά

για ένα ταψί διαμ. 32εκ.

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί και τσουρέκι
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 φλ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2-3 κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5-6 πομοντόρια ή 2 ντομάτες μέτριες ώριμες, σε φέτες
  • ½ φλ. ελιές μαύρες, γλυκές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα λευκό κρασί που συνδυάζει αρωματική ένταση, γευστική πολυπλοκότητα και υψηλή οξύτητα, blend των ποικιλιών Μοσχούδι και Ασύρτικο. Η πρότασή μας: Λευκός - Κτήμα Παπαργυρίου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη λαδένια Κιμώλου, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη και 130 γρ. από το αλεύρι.
  2. Ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και τον αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κάνει έντονες φουσκάλες.
  3. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε 1 κ.γ. αλάτι, το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια να γίνει τριφτή η ζύμη.
  4. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακιά ζύμη που θα κολλά λίγο στο χέρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32εκ.
  6. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε με τις παλάμες να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  7. Αλατίζουμε καλά τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να βγάλουν το ζουμί τους και να μαλακώσουν. Τα στύβουμε καλά και τα ανακατεύουμε με τις ντομάτες, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  8. Στρώνουμε το μείγμα των λαχανικών πάνω στη ζύμη, πασπαλίζουμε με ρίγανη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  9. Ψήνουμε τη λαδένια στον φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου.
  10. Μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο γαρνίρουμε με ελιές, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.

Οι ελιές δεν προβλέπονται από την παραδοσιακή συνταγή, ωστόσο αν είστε φίλος μπορείτε να τις προσθέσετε μόλις βγάλετε την πίτα ζεστή από τον φούρνο. Το ίδιο Θα κάνετε και αν θέλετε να προσθέσετε φέτα στη λαδένια σας.