Μαμαδίστικο κέικ με γιαούρτι
Υλικά
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 160 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι, φρεσκοστυμμένο
  • 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 καψουλάκια βανιλίνης ή 1½ κ.γ. βανίλια υγρή
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μαμαδίστικο κέικ με γιαούρτι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, διαστάσεων 30x23 εκ.
  2. Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το αλάτι και τις βανίλιες για 3 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα.
  3. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για 4 λεπτά ακόμη.
  4. Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον χυμό πορτοκαλιού. Τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όσο χρειάζεται για να ενωθούν όλα τα υλικά σε ζύμη.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στη μέση του κέικ και αν βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
  7. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
  • Μπορούμε να κάνουμε το κέικ μας δίχρωμο. Σε αυτή την περίπτωση, διαλύουμε 3 κ.σ. κοφτές κακάο σε 6 κ.σ. νερό ή γάλα ζεστό. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και στη μισή ποσότητα ενσωματώνουμε το λιωμένο κακάο, μέχρι η ζύμη να αποκτήσει σοκολατένιο χρώμα. Στη συνέχεια, βάζουμε στη φόρμα τις δύο ζύμες του κέικ εναλλάξ με κουτάλι και αν θέλουμε με ένα καλαμάκι τις «ενώνουμε» με ανάλαφρες κινήσεις.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε στο κέικ κομματάκια σοκολάτας, σταφίδες ή καρύδια.