Κανονικά, η συνταγή γίνεται με αγγλικά μάφιν (english muffins), που δεν έχουν σχέση με τα γλυκά μάφιν (ή αλλιώς κεκάκια) που όλοι γνωρίζουμε. Τα αγγλικά μαφίν είναι μικρά, στρογγυλά ψωμάκια, που ψήνονται σε τηγάνι ή στη σχάρα και όχι στον φούρνο. Αν δεν βρούμε στην αγορά, τα αντικαθιστούμε με ψωμάκια μπριός, αφράτα στρογγυλά ψωμάκια ή άλλο ψωμί της επιλογής μας.
 

Υλικά
  • 4 αυγά φρέσκα
  • 2 αγγλικά μάφιν ή ψωμάκια μπριός, κομμένα στη μέση
  • 4 φέτες μπέικον ή ζαμπόν (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • περίπου 4 κ.σ. σως ολαντέζ
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα αυγά μπένεντικτ φρυγανίζουμε τα μάφιν ή τα ψωμάκια σε φρυγανιέρα ή τα ζεσταίνουμε για 2-3 λεπτά σε τοστιέρα ή τηγάνι. Στη συνέχεια τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το μπέικον ή το ζαμπόν για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει και περιμετρικά να γίνει τραγανό. Το αφήνουμε στην άκρη
  3. Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το ξύδι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία ώστε το νερό να σιγοβράζει.
  4. Σπάμε κάθε αυγό μέσα σε φλιτζάνι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το νερό στην κατσαρόλα, δημιουργώντας μια δίνη στο κέντρο του και γλιστράμε προσεκτικά μέσα το αυγό. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά μέχρι να πήξει το ασπράδι αλλά ο κρόκος να μείνει μελάτος.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αυγά.
  6. Σε κάθε μισό μάφιν τοποθετούμε 1 φέτα μπέικον ή ζαμπόν, από πάνω ένα ποσέ αυγό και περιχύνουμε με 1 γεμάτη κ.σ. σως ολαντέζ.
  7. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Η σως ολαντέζ πρέπει να είναι χλιαρή όταν θα μπει πάνω από τα αυγά. Αν την έχουμε έτοιμη από πριν, μπορούμε να τη ζεστάνουμε λίγο, ιδανικά σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει βελούδινη και ρευστή.