
Ένα νεοκλασικό κτίριο που απ’ έξω δεν αναγνωρίζεις εύκολα τι ακριβώς φιλοξενεί, μια μεγάλη πόρτα, μερικά σκαλιά, λίγο σκοτάδι και ξαφνικά ένα εξωτικό, ατμοσφαιρικό σκηνικό εμφανίζεται μπροστά σου. Αυτό βιώνεις μόλις μπεις στο Izakaya (που στα ιαπωνικά σημαίνει ένα χαλαρό μέρος για ποτό και φαγητό), το εμβληματικό ασιατικό εστιατόριο του Κολωνακίου που βρίσκεται πια στην οδό Λουκιανού 8, απ' όταν και άλλαξε στέγη περίπου δύο χρόνια πριν, γυρίζοντας παράλληλα σελίδα στην ιστορία του.
Νωρίτερα, το Izakaya που λειτουργούσε ήδη επτά χρόνια σε άλλη διεύθυνση είχε αναδειχθεί σε αγαπημένο προορισμό - για Κολωνακιώτες και μη - που σε ταξιδεύει τόσο γευστικά, όσο και με το όλο concept του χώρου, που είναι προσεγμένο με κάθε λεπτομέρεια ώστε να σε μεταφέρει κάπου αλλού και σίγουρα όχι στην Αθήνα και το πεζοδρόμιο που περπατούσες μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν.
Χαλαρή ατμόσφαιρα, αλλά εντυπωσιακό design
Dark σκηνικό, αλλά με χαρακτηριστικά neon φώτα σε αποχρώσεις του κόκκινου θυμίζουν λίγο κάποιο ευρωπαϊκό καμπαρέ και βέβαια, ιαπωνικά στοιχεία στη διακόσμηση, τεχνητά φυτά με πιο έντονη τη ροζ, ιαπωνική κερασιά και βέβαια μπαμπού, δένουν μεταξύ τους αρμονικά. Σε πρώτο πλάνο η μπάρα με τον κόσμο που απολαμβάνει περιποιημένα κοκτέιλ και γύρω τα τραπεζοκαθίσματα με τις χαρακτηριστικές καρέκλες με σατέν επένδυση με ιαπωνικούς δράκους.
Τι δοκιμάσαμε
Και αφού καθίσαμε, ξεκίνησε το γευστικό ταξίδι. Ο κατάλογος που αποτελείται από τρεις σελίδες περιλαμβάνει το section με τα starters κάποια πιάτα to share, shashimi και nigiri, και τα uramaki rolls τους, που χωρίζονται σε κλασικά και signature - τα οποία αποτελούν και τον βασικό πυλώνα του μενού -, πέντε κυρίως πιάτα, κάποια μικρά συνοδευτικά για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω στο κυρίως του και βέβαια, τα επιδόρπια.
Αν με ρωτάς, ανάλογα και με την παρέα βέβαια, αξίζει να το πάτε εξ ολοκλήρου to share, βάζοντας στη μέση κάποια starters, σίγουρα επιλογές από την ποικιλία σε sushi και 1-2 κυρίως για να δοκιμάσετε διαφορετικές γεύσεις και να βιώσετε πιο ολοκληρωμένα την εμπειρία του Izakaya.
Εμείς πάντως, ξεκινήσαμε με ωμά πιάτα, γιατί θεωρώ ότι σε ένα τέτοιο μαγαζί οφείλεις να δοκιμάσεις τουλάχιστον ένα, επιλέγοντας το tiradito amberjack, παραλλαγή του ψαριού savoro με εσπεριδοειδή, σταφίδα και μους ντομάτας, που συνδύαζε ωραία τη δροσιά των εσπεριδοειδών με τη γλύκα της σταφίδας και την οξύτητα των υπόλοιπων στοιχείων.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η maguro soba salad, με soba noodles, tuna tataki και dressing από μαυροσούσαμο, με τα noodles από μόνα τους, χωρίς τα άλλα στοιχεία του πιάτου, να είναι νοστιμότατα, ενώ το λάχανο από πάνω έδινε τη δική του ευχάριστη νότα. Επειδή τα ψωμοειδή μάλλον δεν μπορούν ποτέ να λείπουν από το τραπέζι, επιλέξαμε επίσης mini burgers με wagyu beef μπιφτέκι, cheddar, tsukemono mayo και tonkatsu sauce σε ψωμάκι bao bun για να υπάρχει βεβαίως και το ιαπωνικό στοιχείο, καθώς και sando με wasabo sauce, siso, σαλάτα από πίκλες και τραγανό κοτόπουλο, νόστιμο, με έντονη τη γεύση καρότου και το κάψιμο από τις sauce σε συνδυασμό με το λάχανο, ίσως λίγο πιο αλμυρό απ’ ότι θα το θέλαμε, αλλά σίγουρα νόστιμο. Οφείλω να ομολογήσω ότι κέρδισε τη «μάχη» σε σχέση με το mini burger.
Οπωσδήποτε πρέπει να μπει στη μέση ένα selection από sushi, που για εμένα προσωπικά αποτελεί και το δυνατό χαρτί του Izakaya. Αν αγαπάς το nigiri αξίζει, όπως και το salmon teriyaki από τα signature uramaki, με γαρίδα tempura, αγγούρι, αβοκάντο, σολομό και spicy yuzu και το spicy tuna με ταρτάρ τόνου, αγγούρι, σουσάμι και spicy mayo. Όλα αρκετά πικάντικα, αλλά νόστιμα, ενώ με την πρώτη μπουκιά φάνηκε η καλή πρώτη ύλη.
Από τα κυρίως, δοκιμάσαμε το duck donburi, με πάπια στο grill, ωραίο, πικάντικο και κολλώδες sushi rice, τραγανό καλαμπόκι στο grill και βραστό αυγό, πιάτο που μου θύμισε λίγο κάτι σαν στεγνό ramen.
Για το τέλος, η pavlova θα έλεγα πως αποδείχθηκε πολύ καλή επιλογή, αν και για εμένα ίσως δεν χρειαζόταν το twist με την προσθήκη του παγωτού με γεύση lemongrass.
Αν θέλεις να το ζήσεις all the way, μην παραλείψεις να ζητήσεις και ένα sake, ανάμεσα στις έξι επιλογές που θα βρεις στον κατάλογο, για όλα τα budget.
Izakaya
Λουκιανού 8, Κολωνάκι 10675
Τηλέφωνo: 210-72.57.776
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 19:30-00:30, Παρασκευή-Σάββατο 19:30-01:00, Κυριακή κλειστά
Κόστος: 50-60 ευρώ/άτομο χωρίς ποτό