
Το κτίριο που στεγάζει το εστιατόριο είναι άψογα φωτισμένο και ξεχωρίζει από μακριά, για την ακρίβεια λάμπει! Δεν είναι απλώς ένα τριώροφο νεοκλασσικό, πραγματικό στολίδι για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έχει και τη δική του ιστορία. Είναι το σπίτι που έζησε κάποτε ο μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και αρχαιολόγος Κυριάκος Πιττάκης, ο οποίος το 1822 έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές του έφεραν στο φως την έως τότε χαμένη «Κλεψύδρα της Ακρόπολης».
Πρόκειται για μια φυσική πηγή στο λόφο της Ακρόπολης τα νερά της οποίας πότε ξεχείλιζαν και πότε χάνονταν μέσα στον βράχο, θυμίζοντας κλεψύδρα που αναποδογυρίζει. Από εκείνη την κλεψύδρα είναι εμπνευσμένο και το όνομα του Liystor που αναλύοντας η ετυμολογία του σημαίνει «ο ληστής του ύδατος», μια σύνδεση του στοιχείου του νερού και της άμμου της κλεψύδρας που παραπέμπει στη θάλασσα, αλλά και στο χρόνο που ρέει, σηματοδοτώντας τις εποχές που πέρασαν και αυτές που έρχονται.
Επιστρέφοντας στο σήμερα...
Το Liystor είναι ένα σύγχρονο εστιατόριο που λειτουργεί σε 4 επίπεδα - υπόγειο και τρεις όροφοι, προσφέροντας brunch, lunch, dinner και φυσικά καλό κρασί. Στο υπόγειο του αριστοτεχνικά ανακαινισμένου κτιρίου βρίσκεται ένα απίστευτο κελάρι με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για τη συντήρηση των κρασιών όπου φιλοξενείται ένας σημαντικός αριθμός ετικετών τόσο από γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα όσο και του εξωτερικού, αλλά και τραπέζια γευσιγνωσίας.
Στο ισόγειο όπου προσφέρεται brunch και lunch κυριαρχεί μια minimal αισθητική που παντρεύει το κλασσικό με το μοντέρνο συνδυάζοντας το ξύλο με σίδερο και μάρμαρο ενώ οι ανοιχτοί εξωτερικοί χώροι είναι πιο casual. Εκεί κυριαρχεί το λευκό με χρωματιστές πινελιές στα τεράστια πανό που θυμίζουν γκράφιτι με θέμα την Ακρόπολη. Η ταράτσα του κτιρίου που επί της ουσίας είναι μια φανταστική βεράντα, ήταν ο τελικός προορισμός μας. Από το τραπέζι μας είχαμε την τύχη να χορτάσουμε αρχικά με γενναίες μερίδες απρόσκοπτης θέας τόσο προς τον Ιερό Βράχο, όσο και προς τον Ναό του Ήφαιστου, το Θησείο, αλλά κι όλες εκείνες τις ταράτσες των γύρω κτιρίων που φιλοξενούν τόσα μπαρ και εστιατόρια, σε ένα παράλληλο θαρρείς σύμπαν που αιωρείται πάνω από την Αθήνα.
Ο σεφ και η φιλοσοφία του
Εδώ executive chef είναι ο Νίκος Αποστολάκης ένα νεαρό σε ηλικία παιδί που όμως διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστίασης. Πριν τον κερδίσει η Αθήνα και το Liystor-Ydoron, περιπλανήθηκε σε πολλά εστιατόρια δουλεύοντας πλάι σε αξιόλογους σεφ και πολυβραβευμένες κουζίνες σε Ελλάδα και Ευρώπη όπως το Βoury στο Βέλγιο (3 αστέρια Michelin), το Residenz Heinz Winkler στο Μόναχο (2 αστέρια Michelin) και το Celeste στο Λονδίνο (1 αστέρι Michelin). Στην κουζίνα του Liystor και του Ydoron, που θα λειτουργήσει μετά τον Νοέμβριο, αντλεί έμπνευση από τη γη και τις θάλασσες της Ελλάδας με αποκλειστική χρήση ελληνικών προϊόντων, τα οποία επιλέγει προσεκτικά από όλη την επικράτεια, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εποχικότητα των υλικών και με σεβασμό στο περιβάλλον και κάθε οικοσύστημα.
Ο Νίκος γεννήθηκε στην Κρήτη και δεν κρύβει την αδυναμία του στη θάλασσα. Σχεδόν 10 χρόνια τώρα μελετά την τεχνική της ωρίμανσης των ψαριών και τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισής τους. Μετά από πολλούς πειραματισμούς και ταξίδια στην Ιταλία για να εμβαθύνει στον τομέα, έφτασε στο επίπεδο να διεξάγει το δικό του σεμινάριο και να παρέχει εκπαιδεύσεις πάνω στην τεχνική σε επαγγελματίες της εστίασης. Επίσης, είναι Brand ambassador της Meatico by Everlasting για τους θαλάμους ωρίμανσης ψαριού στην Ελλάδα.
Τι δοκιμάσαμε
Το μενού του Liystor είναι σχετικά μικρό, αλλά θαυματουργό θα έλεγα αφού δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο. Το μισό είναι αφιερωμένο σε σαλάτες κι ορεκτικά και το υπόλοιπο στα κυρίως, κρέας και ψάρι. Εμείς στραφήκαμε προς το ψάρι. Όμως ξεκινήσαμε με τη σαλάτα κίτρο, μια πανδαισία από τρυφερές πρασινάδες, αβοκάντο, γκρανόλα μαραθόσπορου, dressing δυόσμου κι εσπεριδοειδή. Το fish crudo από ωμό κι εξαιρετικής ποιότητας ψάρι ημέρας, καμμένα εσπεριδοειδή, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπέρι shichimi και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών μου άφησε στο στόμα μια απίστευτη δροσιά και υπέροχα αρώματα.
Το carpaccio tonnato ήταν εξαιρετικά κομψό και τόσο μεσογειακό: λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού, σος τόνου, λεμόνι κονφί, ραπανάκι πίκλα και φύλλα κάπαρης. To fish & chips γίνεται με ψάρι ημέρας, εμείς το δοκιμάσαμε με φιλέτα κέφαλου τηγανισμένα μέσα σε αραχνοϋφαντο κουρκούτι μπίρας, ωραιότατες τηγανητές πατάτες και σάλτσα γιαουρτιού. Η τσιπούρα είναι ανοιγμένη πεταλούδα, άψογα ψημένη με μια γκρεμολάτα λιαστής ντομάτας και σερβίρεται πάνω σε μια νοστιμότατη σος ψαριού διάστικτη με λάδι μάραθου. To couscous γαρίδας ήταν ένα ακόμη θαλασσινό πιάτο, με το ζυμαρικό του βρασμένο σε μια πολύ νόστιμη μπισκ και ημίπαστη γάμπαρη απλά θεϊκή, ήταν εμπλουτισμένο με ψητά ντοματίνια κι αρωματισμένο με εστραγκόν και βασιλικό.
Ακολουθώντας νέες σύγχρονες τεχνικές που παίζει στα δάχτυλα, με σεβασμό στην πρώτη ύλη και αποφεύγοντας πολυφορεμένους συνδυασμούς ο Νίκος Αποστολάκης προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης και δημιουργίας που απολαύσαμε πραγματικά. Κλείσαμε με ένα γλυκό της Θάλειας Χατζηγιάννη, που αποτελούταν από ένα brownies με ολόκληρα φουντούκια, γκοφρέτες «Κουκουρούκου» και παγωτό από κατσικίσιο γάλα και μασκαρπόνε, παγωτό ρούμι και μαρέγκες. Θα ήθελα να σταθώ και στο σέρβις, το οποίο αισθάνθηκα να λειτουργεί άψογα σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, αλλά με χαμόγελο, ευγένεια και αρχοντιά παρότι σχετικά καινούριο το εστιατόριο και μπράβο τους!
Φτάνοντας στο τέλος θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το συγκεκριμένο μενού το οποίο και δοκιμάσαμε θα ισχύσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αλλάξει και θα στραφεί σε αμιγώς ελληνική κουζίνα και συνταγές εμπνευσμένες από την παλιά Αθήνα απ’ το 1950 και πίσω, παρουσιασμένες με πιο μοντέρνα ματιά χωρίς όμως να χάνουν την ουσία.
Από τον Νοέμβριο θα λειτουργήσει και το Υdoron σε ξεχωριστό χώρο, όπου ο Νίκος μας προϊδέασε πως εκεί θα παρουσιάσει ένα concept μοναδικό στην Ευρώπη καθώς θα είναι εστιασμένο στην τεχνική της ωρίμανσης ψαριών. Ένα steak house με ψάρι εξαιρετικής ποιότητας, μεγάλες κοπές to share, ιδιαίτερες σάλτσες, γαρνιτούρες on the side και καλό κρασί από το κελάρι τους. Ένα premium εστιατόριο, έξω από τη λογική ενός fine dinning με degustation menu και πολλά στάδια.
Αναμένουμε με χαρά να το δοκιμάσουμε.