Υλικά
  • 1 καμαμπέρ, 120–150 γρ.
  • 1 μικρό καρβελάκι χωριάτικο ή προζυμένιο ψωμί
  • 1–2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ½ κ.γ. φύλλα από θυμάρι
  • 1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
  • καρύδια ή φουντούκια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Λευκό Chenin Blanc με κομψή αλλά εκφραστική αρωματική ένταση, νότες από πράσινο μήλο, αχλάδι, κυδώνι και λευκά άνθη. Η πρόταση του WSPC: Vouvray Les Fondraux Domaine Champalou

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ψητό καμαμπέρ μέσα σε ψωμί προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Παίρνουμε ένα μικρό στρογγυλό καρβελάκι, κόβουμε προσεκτικά ένα καπάκι από πάνω και αδειάζουμε την ψίχα, αφήνοντας τοιχώματα περίπου 1,5–2 εκατοστά. Αλείφουμε ελαφρά το εσωτερικό με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και προψήνουμε το καρβελάκι μόνο του, χωρίς καπάκι, για 5–7 λεπτά ώστε να στεγνώσει εσωτερικά χωρίς να πάρει έντονο χρώμα.
  3. Στο μεταξύ, αφήνουμε το καμαμπέρ εκτός ψυγείου για περίπου 20 λεπτά. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά του σταυρωτά και τοποθετούμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο θυμάρι ή δεντρολίβανο. Βάζουμε το καμαμπέρ μέσα στο προψημένο καρβελάκι και κλείνουμε με το καπάκι του ψωμιού.
  4. Τυλίγουμε χαλαρά το καρβελάκι με αλουμινόχαρτο, αφήνοντας λίγο χώρο στο πάνω μέρος, και ψήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο, τοποθετούμε το καπάκι του ψωμιού από πάνω και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμη 5 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2–3 λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει το ψωμί τραγανό απ’ έξω.
  6. Βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο μέλι, ψιλοκομμένα καρύδια ή επιπλέον πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως, βουτώντας κομμάτια ψωμιού στο λιωμένο καμαμπέρ.

Αντί για μέλι μπορούμε να προσθέσουμε μια ωραία μαρμελάδα όπως σύκο ή βερίκοκο.