Αποφάσισες φέτος να μπεις για πρώτη φορά στην κουζίνα τα Χριστούγεννα και να φτιάξεις τα δικά σου, σπιτικά μελομακάρονα και κουραμπιέδες; Και πολύ καλά θα κάνεις. Η παρασκευή τους άλλωστε δεν είναι δύσκολη, χρειάζεται μόνο να προσέξεις μερικά σημεία και σου υποσχόμαστε ότι όλοι θα παραμιλάνε με τα γλυκά σου.
Τι να προσέξεις όταν φτιάχνεις μελομακάρονα
1. Επίλεξε καλά υλικά
Πριν μπούμε στα «βαθιά» της συνταγής, ξεκινάμε από τα βασικά που είναι η επιλογή των υλικών. Το μελομακάρονο για να βγει νόστιμο χρειάζεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καλό κονιάκ ή μπράντι, αγνό μέλι - θυμαρίσιο ή ανθέων - και φρέσκα, φετινά καρύδια που να μην είναι ταγγισμένα.
2. Ζύγισε τα πάντα
Στη ζαχαροπλαστική δεν υπάρχει η μεζούρα των γιαγιάδων μας «με το μάτι». Όλα πρέπει να είναι υπολογισμένα ακριβώς όπως αναγράφονται στη συνταγή, για να βγει ακριβώς όπως πρέπει.
3. Μην παραλείπεις τα αρωματικά
Δεν σου αρέσει η κανέλα και το γαρίφαλο; Τότε πώς είναι δυνατόν να σου αρέσουν τα μελομακάρονα; Για να έχουν σωστή γεύση και άρωμα τα μελομακάρονα σου πρόσθεσε ακριβώς τα μπαχαρικά που αναφέρονται στη συνταγή. Για άρωμα θα προσθέσεις επίσης και ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι, ενώ μια φλούδα πορτοκαλιού και ένα ξυλάκι κανέλας στο σιρόπι, θα κάνουν τη διαφορά.
4. Προσοχή στο ζύμωμα
Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για πραγματικά πετυχημένα μελομακάρονα. Πρώτα λοιπόν ανακατεύεις τα ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει. Μετά προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο) και τελευταίο μπαίνει το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Όταν μπει το αλεύρι ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια, ίσα να ομογενοποιηθεί στο μείγμα, για να μη σφίξει πολύ η ζύμη και να βγουν στο τέλος αφράτα τα μελομακάρονα.
5. Το σωστό ψήσιμο μετράει
Ψήνουμε τα μελομακάρονα στη θερμοκρασία και τον χρόνο που αναγράφεται στη συνταγή μας. Στόχος είναι να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αν ψηθούν λιγότερο μπορεί να διαλυθούν όταν μπουν στο σιρόπι, ενώ αν παραψηθούν δεν θα μπορούν να απορροφήσουν σιρόπι.
6. Πώς σιροπιάζουμε σωστά τα μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα θέλουν πιο αραιό και λεπτόρρευστο σιρόπι. Αν τα θέλουμε τραγανά τα σιροπιάζουμε καυτά μόλις βγουν από το φούρνο, ρίχνοντάς τα σε παγωμένο σιρόπι, ενώ αν τα θέλουμε μαλακά τα ρίχνουμε κρύα σε καυτό σιρόπι.
Τα μυστικά για αρωματικούς κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα
1. Όλα ξεκινούν από βούτυρο
Όπως στα μελομακάρονα πρέπει να επιλέξεις ένα καλό ελαιόλαδο, έτσι και στους κουραμπιέδες πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένας βούτυρο άριστης ποιότητας, που θα σου δώσει την τριφτή υφή και πλούσιο άρωμα.
2. Και εδώ το ζύγισμα μετράει
Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε, όταν φτιάχνουμε γλυκά τα υλικά πρέπει να ζυγίζονται ακριβώς στις ποσότητες που αναφέρει η συνταγή.
3. Αφράτεψε καλά το βούτυρο
Για ανάλαφρους κουραμπιέδες, που λιώνουν στο στόμα, το μυστικό είναι να αφρατέψεις καλά το βούτυρο στην αρχή. Θα το αφήσεις εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια, θα το ρίξεις στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και θα τα χτυπήσεις με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 5 λεπτά, να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα.
4. Κοσκίνισε το αλεύρι
Το κοσκίνισμα πολλοί το παραλείπουν, ακόμη και αν αναφέρεται στη συνταγή, καθώς το θεωρούν περιττό. Και όμως, μπορεί να κάνει τη διαφορά ώστε οι κουραμπιέδες να βγουν πιο αέρινοι.
5. Καβούρδισε τα αμύγδαλα
Οι παραδοσιακοί κουραμπιέδες περιέχουν αμύγδαλο και καλό είναι να το καβουρδίσεις πρώτα για δώσει ωραίο, έντονο άρωμα στους κουραμπιέδες.
6. Εδώ τα αρωματικά θέλουν μέτρο
Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα όπου βάζουμε ξύσμα πορτοκάλι και μπαχαρικά, οι κουραμπιέδες συνήθως δεν έχουν πολλά αρωματικά, για να μην καλύπτεται το άρωμα του βουτύρου. Προτίμησε να προσθέσεις κονιάκ και ανθόνερο, με το οποίο θα ραντίσεις τους κουραμπιέδες πριν τους πασπαλίσεις με ζάχαρη.
7. Προσοχή στο ζύμωμα και το πλάσιμο
Στους κουραμπιέδες μπορεί να ξεκινάς με έντονο χτύπημα στην αρχή, για να αφρατέψει το βούτυρο, ωστόσο όταν πέσουν όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ ανακάτεψε απλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, πλάσε αμέσως τους κουραμπιέδες γιατί όσο περνάει η ώρα το βούτυρο θα σκληρύνει και δε θα είναι εύκολο να τους φτιάξεις.
8. Μη βιαστείς με το άχνισμα
Άφησε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν καλά πριν τους πασπαλίσεις με άχνη ζάχαρη. Στη συνέχεια τους μεταφέρεις σε πιατέλα, πασπαλίζεις ξανά με άχνη από σουρωτήρι και σκεπάζεις καλά για να μην απορροφήσουν υγρασία και νοτίσει η ζάχαρη. Σημείωσε επίσης ότι μπορείς να ανακατέψεις και 1 κ.σ. κορν φλάουρ στην άχνη ζάχαρη πριν πασπαλίσεις τους κουραμπιέδες, που θα βοηθήσει ώστε να μην απορροφούν υγρασία και μην αγχώνεσαι για τη γεύση, η ποσότητα είναι τόσο μικρή που δε θα την επηρεάσει.