Υλικά

για περίπου 70 κομμάτια 

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 1 αυγό + 2 κρόκοι
  • 300 γρ. αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα 
  • ¾ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • ανθόνερο για το πασπάλισμα
  • ½ κιλό (περίπου) ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψί, τα αφήνουμε να καβουρδιστούν ελαφρά για περίπου 10 λεπτά και τα χοντροκόβουμε.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. 
  4. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και τη ρίχνουμε στο μίξερ. 
  5. Προσθέτουμε το αυγό, τους κρόκους, το γαρίφαλο και σιγά - σιγά το αλεύρι, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα. 
  6. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να πλάθεται όπως στα κουλούρια (μπορεί να μην πάρει όλα τα αμύγδαλα).
  7. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια ή σε σχήμα «s». Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πάτ σε σχήμα μισοφέγγαρου, αστεριού κλπ. 
  8. Τους βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν και μπορεί να ενωθούν. 
  9. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  10. Τους βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο. 
  11. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κοσκινίζουμε από πάνω μπόλικη άχνη, να σκεπαστούν καλά.