
Υλικά
για περίπου 70 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 500 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 1 αυγό + 2 κρόκοι
- 300 γρ. αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα
- ¾ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. κονιάκ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- ανθόνερο για το πασπάλισμα
- ½ κιλό (περίπου) ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψί, τα αφήνουμε να καβουρδιστούν ελαφρά για περίπου 10 λεπτά και τα χοντροκόβουμε.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
- Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο κονιάκ και τη ρίχνουμε στο μίξερ.
- Προσθέτουμε το αυγό, τους κρόκους, το γαρίφαλο και σιγά - σιγά το αλεύρι, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα.
- Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να πλάθεται όπως στα κουλούρια (μπορεί να μην πάρει όλα τα αμύγδαλα).
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια ή σε σχήμα «s». Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουπ-πάτ σε σχήμα μισοφέγγαρου, αστεριού κλπ.
- Τους βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν και μπορεί να ενωθούν.
- Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τους βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
- Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και κοσκινίζουμε από πάνω μπόλικη άχνη, να σκεπαστούν καλά.