Υλικά
για 80 μελομακάρονα
Για το σιρόπι
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
- 4 κ.σ. μέλι
Για το μείγμα
- 120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1½ φλ. ηλιέλαιο
- ½ φλ. μπίρα, χωρίς τον αφρό
- ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ξύσμα από 1 μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι
- ⅔ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- 180 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 800-850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το σιρόπι
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.
- Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση και βεβαιωθούμε πως έχει λιώσει η ζάχαρη αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Έπειτα προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για περίπου 3 ώρες.
Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190οC.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, συν τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα μυρωδικά, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με αυγοδάρτη.
- Σε δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και έπειτα προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ με τα υγρά υλικά.
- Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο, μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα, ώστε να είναι 30 γρ. το κάθε ένα.
- Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράσσουμε ελαφρώς τα μελομακάρονα ώστε να δημιουργήσουμε ραβδώσεις.
- Ψήνουμε τα μελομακάρονα στον φούρνο για 20-22 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 20 με 25 δευτερόλεπτα.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
Όταν πλάθουμε τα μελομακάρονα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ίδιο μέγεθος σε όλα, διαφορετικά άλλα θα ψηθούν περισσότερο, άλλα όσο πρέπει και άλλα λιγότερο.