Υλικά
- 1½ φλ. ρύζι νυχάκι
- 400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 350 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 3 φλ. ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το πιλάφι με γαρίδες και κόκκινη σάλτσα ξεπλένουμε το ρύζι 2-3 φορές μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό και το αφήνουμε να στραγγίξει πολύ καλά - έτσι θα γίνει πιο σπυρωτό.
- Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και σοτάρουμε 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1 λεπτό ακόμη.
- Προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε ώστε να «βγάλει» το άρωμα της.
- Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Ρίχνουμε το νυχάκι και το γυρίζουμε 1-2 λεπτά μέσα στη σάλτσα ώστε να λαδωθεί και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε 15-18 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε ξανά για να μη σπάσουν οι κόκκοι από το ρύζι μας.
- Ρίχνουμε τέλος τις γαρίδες, ανακατεύουμε να «κρυφτούν» μέσα στο ρύζι και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Κλείνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε 5 λεπτά να «σταθεί» το πιλάφι πριν το σερβίρουμε.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες στο τέλος, γιατί μαγειρεύονται εξαιρετικά γρήγορα· αν μπουν από την αρχή θα σκληρύνουν.
Αμαρυλλίς Τσέγκου