Υλικά
- 400 γρ. πένες ή ριγκατόνι
- 600 γρ. φιλέτο από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε μπουκιές
- 300 γρ. μανιτάρια (λευκά ή καφέ), κομμένα σε φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μεσαίο, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ φλ. κρασί λευκό (προαιρετικά)
- 250 ml κρέμα γάλακτος (ή φυτική αν θέλουμε πιο ελαφριά εκδοχή)
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη + για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- μαϊντανό φρέσκο για το τελείωμα
Soave Classico από τις ποικιλίες Garganega (85%) και Trebbiano di Soave (15%), με πολυπλοκότητα από φρουτώδη και ανθικά αρώματα, συγκέντρωση και εξαιρετική ισορροπία. Η πρόταση του WSPC: Soave Classico Pieropan
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ζυμαρικά alfredo με κοτόπουλο και μανιτάρια ξεκινάμε βάζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει και τις ρίχνουμε μέσα. Τις μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να γίνουν al dente και φυλάμε λίγο από το νερό που έβρασαν.
- Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο.
- Μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές, το αλατίζουμε και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για πέντε με 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
- Το μεταφέρουμε σε πιάτο και το κρατάμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες. Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα, απλώς για να βγάλει το άρωμά του.
- Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο αλάτι αν χρειάζεται και μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για πέντε με λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά.
- Ρίχνουμε μέσα την παρμεζάνα και ανακατεύουμε απαλά να λιώσει.
- Μόλις οι πένες είναι έτοιμες, κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό του βρασίματος και τις σουρώνουμε. Τις ρίχνουμε κατευθείαν μέσα στη σάλτσα με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε απαλά και, προσθέτουμε λίγο (ανάλογα πόσο χρειάζεται) από το νερό των ζυμαρικών για να δέσει καλύτερα η σάλτσα με τα ζυμαρικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο φρέσκο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη επιπλέον παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.
Καρολίνα Δωρίτη