Δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψη σου το τελευταίο διάστημα αυτό που συμβαίνει στο TikTok με το ωμό σπανάκι και πως όλο και περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας τρώνε τα ωμά φύλλα και ισχυρίζονται ότι όταν καταναλωθεί το πρωί με άδειο στομάχι, μπορεί να «επανεκπαιδεύσει» τους γευστικούς σου κάλυκες και να μειώσει την επιθυμία για αλμυρά ή γλυκά σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το να τρως σπανάκι έχει τεράστια οφέλη για την υγεία και μπορεί πράγματι να βοηθήσει στη μείωση της πείνας, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι πρέπει να το καταναλώνουμε όπως ο Ποπάι.

«Ναι, να τρως περισσότερο σπανάκι. Αλλά δεν χρειάζεται να το σπρώχνεις με το ζόρι στο στόμα σου. Δεν χρειάζεται να το φας γρήγορα. Απλώς να το καταναλώνεις πιο συχνά μέσα στην μέρα», είπε η Julia Zumpano, κλινική διαιτολόγος στο Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής της Cleveland Clinic.

Το σπανάκι είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επίσης, αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτος για περισσότερη ώρα και, κατ’ επέκταση, να μειωθεί η ανάγκη για τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς τρώγεται, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να «επανεκπαιδεύσει» τους γευστικούς κάλυκες, λένε οι ειδικοί.

Μελέτες δείχνουν ότι η σειρά με την οποία καταναλώνεις τις τροφές - όταν δηλαδή τρως πρώτα τα λαχανικά και τις πρωτεΐνες και μετά τους υδατάνθρακες - μπορεί να μειώσει τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Άλλωστε, αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε λιγούρες, ειδικά για υδατάνθρακες και ζάχαρη, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένοι, σπάνιοι, κίνδυνοι που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση, αν και δεν υπάρχει σαφής συμφωνία σχετικά με το πόσο σπανάκι θεωρείται «πολύ». Πάντως, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια ωμό σπανάκι ή 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να αλληλεπιδρά αρνητικά με ορισμένα συνταγογραφούμενα αντιπηκτικά φάρμακα, ενώ περιέχει υψηλές ποσότητες οξαλικών αλάτων - ενώσεων που συνδέονται με μέταλλα όπως το ασβέστιο - και μπορούν να επιδεινώσουν τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτήν. Η έρευνα δείχνει ότι το μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να μειώσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα.

Όσον αφορά τη διατροφική του αξία, το ωμό σπανάκι περιέχει περισσότερη λουτεΐνη και βιταμίνη C, ενώ το μαγειρεμένο σπανάκι προσφέρει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα άλλων βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, β-καροτένιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Υπάρχουν όμως πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως η κατάσταση του εδάφους στο οποίο έχει καλλιεργηθεί, η διάρκεια αποθήκευσης, ο τρόπος και ο χρόνος μαγειρέματος.

Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις

Αν δεν σου αρέσει το κλασικό σπανάκι, μπορείς να δοκιμάσεις το baby, το οποίο έχει πιο ήπια και γλυκιά γεύση. Επιπλέον, όμως, υπάρχουν πολλά άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι εξίσου θρεπτικά, όπως:

  • Kale
  • Ρόκα
  • Λάχανο
  • Αντίδιο
  • Χόρτα
  • Μαρούλι
  • Σέσκουλο

Επίσης, το να προσθέτεις σπανάκι ή άλλα φυλλώδη λαχανικά στο πρωινό σου - π.χ. σε ένα smoothie - μπορεί να σε βοηθήσει να φτάσεις πιο κοντά στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη λαχανικών. Μια μόνο μπουκιά δύσκολα καλύπτει τη διατροφική σύσταση των 2 έως 4 φλιτζανιών την ημέρα.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν να προσθέτεις επίσης πολύχρωμες πιπεριές ή σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών.

Το συμπέρασμα

Το σπανάκι παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των διατροφικών συστάσεων για την πρόσληψη λαχανικών. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πιο ωφέλιμο να το τρως ωμό και μάλιστα στην αρχή της ημέρας.

Πηγή: The Washington Post