
Υλικά
Για 4 buns
- 250 γρ. αλεύρι για ψωμί
- 15 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 5 γρ. μαγιά ξηρή (ή 15 γρ. φρέσκια)
- 120 ml γάλα χλιαρό
- 1 αυγό μεγάλο
- 40 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό χτυπημένο (για επάλειψη)
- 2 κ.σ. σουσάμι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ψωμάκια μπριος για μπέργκερ, σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί ή μαγιά.
- Προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται η ζύμη.
- Ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ζύμωμα (με το χέρι ~10 λεπτά ή στο μίξερ ~5 λεπτά) μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για 45 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε απαλά με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για 18–20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα κόψουμε.
- Αν θέλουμε πιο γλυκά μπριος, μπορούμε να διπλασιάσουμε τη ζάχαρη (ιδανικά για γλυκά σάντουιτς).
- Διατηρούνται 2–3 μέρες σε αεροστεγές δοχείο ή μπαίνουν στην κατάψυξη για έως 1 μήνα.